Metaalsector komt haperend weer tot leven

Bij de kleinere metaalbedrijven herstelt de orderportefeuille, zonder dat de winstgevendheid toeneemt. Hoge inkoopprijzen staan herstel in de weg. Ook buitenlandse klanten melden zich nog maar mondjesmaat.

Dat meldt de Koninklijke Metaalunie Economische Barometer over het eerste kwartaal van 2021. Een jaar na het uitbreken van het coronavirus is bij veel ondernemers in de sector het vertrouwen redelijk hersteld. Er zijn weer meer bedrijven die extra personeel aantrekken. Al in het vierde kwartaal van 2020 was er voor het eerst enig herstel. In het eerste kwartaal van dit jaar heeft dit herstel zich doorgezet.

Wat opvalt is het grote aantal verspanende bedrijven waarvan de orderpositie verbeterd is (meer dan de helft). Daar staat tegenover dat onder de las- en constructiebedrijven er juist veel bedrijven zijn waarbij de orderpositie binnenland in het eerste kwartaal is afgenomen (28%). 

Voor het tweede kwartaal wordt een verdere groei van de binnenlandse orderpositie verwacht. Bijna veertig procent van de bedrijven verwacht een groei van de orderpositie, terwijl vijftien procent een afname verwacht. De gemiddelde orderportefeuille in weken is in het eerste kwartaal verder gestegen ten opzichte van de voorliggende kwartalen.

Terwijl de orderpositie buitenland in het eerste kwartaal maar weinig verbeterd is ten opzichte van het vierde kwartaal, worden de waardering van de huidige orderpositie buitenland en de verwachtingen beduidend positiever beoordeeld dan een kwartaal geleden. Van de respondenten geeft iets meer dan de helft aan te exporteren. Elf procent van de ondernemers exporteert tot tien procent van hun omzet. 

 

Gerelateerde artikelen