Melkboeren mogen productie gaan afstemmen

Melkboeren in Europa mogen afspraken gaan maken om vrijwillig en tijdelijk de productie van melk te verminderen. Europees commissaris Phil Hogan (Landbouw) kondigde maandag aan deze 'crisiskartelvorming' toe staan voor in eerste instantie een periode van zes maanden. Zo moet de markt zich weer gaan herstellen.

De zuivelprijzen staan flink onder druk door onder meer de wereldwijde toename van de melkproductie, mede door het afschaffen van de Europese melkquota, de verminderde vraag naar melkpoeder uit China en de Russische boycot. Volgens Brussel is er sprake van ‘ernstige marktverstoring’ en daarom stelt Brussel de betreffende ‘buitengewone’ maatregel in.

De maatregel komt bovenop een al in september aangekondigd pakket met 500 miljoen euro om de noodlijdende sector tegemoet te komen. Het merendeel van dat geld (420 miljoen euro) ging naar de EU-landen die zelf konden bepalen hoe ze de euro’s besteden, bijvoorbeeld door subsidies aan boeren direct uit te keren. Nederland gaat zijn deel de komende maanden besteden aan plannen die de sector structureel moet hervormen.

Daarnaast was onder meer ook geld beschikbaar gesteld voor de (private) opslag van melkpoeder en kaas. Brussel wil nu de periode voor de opslag verlengen en de hoeveelheid bovendien vergroten.

Ook is Brussel tijdelijk bereid tot andere vormen van versoepeling van de mededingingsregels. Zo mogen landen tot maximaal 15.000 euro per boer staatssteun verstrekken.

Voor de varkensvleessector overweegt Brussel ook nieuwe steunmaatregelen, maar details en voorwaarden worden nog uitgewerkt.

De Europese bewindslieden van Landbouw verwelkomden de nieuwe maatregelen maandag na beraad in Brussel. Ze konden het echter niet eens worden over een systeem van vergoedingen voor boeren die minder melk produceren.

Staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam, die het overleg voorzat, zei dat de maatregelen binnen het bestaande budget moeten worden uitgevoerd. Wel hebben de ministers de Europese Commissie gevraagd op zoek te gaan naar extra middelen, waarbij mogelijk de zogeheten crisisreserve kan worden aangesproken.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen