Meer zwaardere boekenonderzoeken middenbedrijf door Belastingdienst

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft de 18E Halfjaarsrapportage Belastingdienst naar de Tweede Kamer gestuurd. Wiebes laat onder meer weten dat de strategie van het onderdeel mkb gericht is op de uitvoering van meer zwaardere boekenonderzoeken binnen MKB Middenbedrijf.

In vergelijking met het eerste half jaar van 2015 is het niveau van toezicht min of meer gelijk gebleven: de werkstroom aangiften Inkomensheffing (IH) ligt in geringe mate achter op de planning en de werkstromen aangiften Vennootschapsbelasting (VpB) en boekenonderzoeken scoren beter.

Binnen de klantbehandeling van het midden- en kleinbedrijf (mkb) is de focus verlegd naar posten met een groter fiscaal belang en een hoger fiscaal risico. Het correctiepercentage is hierdoor gestegen en de gemiddelde correctieopbrengst per aangifte VpB ligt 30% hoger dan de norm.

Verder is de strategie van het onderdeel mkb gericht op de uitvoering van meer zwaardere boekenonderzoeken binnen MKB Middenbedrijf. De gemiddelde correctieopbrengst per boekenonderzoek is met 10% gestegen ten opzichte van augustus 2015. In de aangifte IH ligt het gemiddelde correctiebedrag ondertussen boven de norm. De Belastingdienst slaagt er hiermee steeds beter in om invulling te geven aan risicogerichte aangiftebehandeling.

Gerelateerde artikelen