Meer werk voor accountants
Na een sterk herstel in 2021 volgt de accountancybranche naar verwachting in 2022 en 2023 een lager, maar stabiel groeipad met een volumegroei rond de drie procent. Dat meldt ING Bank in een nieuwe editie van het sectorrapport over de zakelijke dienstverlening.
Met een verwachte economische groei van 2,9 procent dit jaar blijft er een sterke vraag naar fiscaal advies. De vraag naar adviesdiensten zal daarentegen enigszins lager uitvallen, onder meer doordat de markt voor fusies en overnames afkoelt.
De accountant krijgt het de komende jaren alleen maar drukker, onder meer door nieuwe regelgeving en strengere verantwoordingseisen. Bovendien neemt het aantal bedrijven met een verplichting tot wettelijke controle van de jaarrekening toe.
De tarieven stijgen in 2023 voor het vierde jaar op rij met meer dan twee procent, onder meer door hogere personeelskosten en strengere regelgeving. De accountancybranche kampt al langere tijd met personeelsschaarste. Het personeelstekort zorgt bij meer dan de helft van de accountantskantoren voor een rem op de groei. Om de krapte op te vangen ontkomt de sector er niet aan te investeren in slimme oplossingen, zoals data-analyse, zodat efficiënter kan worden gewerkt.
Personeelstekort remt groei
De krapte op de arbeidsmarkt is een grote uitdaging voor de zakelijke dienstverlening naast de economische onzekerheid.
Bij meer dan de helft van de accountantskantoren zorgt het personeelstekort voor een rem op de groei. Vooral kleinere accountantskantoren hebben moeite met het vinden van accountants. Qua salarissen kunnen zij vaak niet opbieden tegen de grotere kantoren en zij moeten zich op andere gebieden onderscheiden om personeel aan te trekken. Dit kan onder meer door te zorgen voor een betere balans tussen werk en privé, het bieden van meer variatie in de werkzaamheden of door zich te richten op een bepaalde nichemarkt.
Duurzaamheid krijgt meer aandacht bij accountants
Milieudefensie schreef de big four-accountantsorganisaties onlangs aan met het verzoek de impact van klimaatverandering en de bijdrage van bedrijven daaraan tot ‘key audit matter’ te maken bij de controle van grote ondernemingen. Zowel big four-kantoren als de beroepsorganisatie NBA reageren positief op deze oproep. Op BNR Nieuwsradio stelt NBA-voorzitter Kris Douma dat bedrijven nog maar beperkt rapporteren over klimaatrisico’s. De wijze van rapporteren is nu nog "rijp en groen" door elkaar; daar moet de nieuwe Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD-richtlijn) van de EU verandering in brengen. Deze richtlijn gaat per 1 januari 2024 in.
Ook grote accountantsorganisaties reageren positief op de brief van Milieudefensie. Zo stelt PwC dat de vrijblijvendheid over het doorgronden en doorvertalen van klimaatrisico's en -ambities eraf moet. Vanaf boekjaar 2022 zijn klimaatrisico's en -ambities binnen PwC bij alle gecontroleerde organisaties een expliciet speerpunt bij de jaarrekeningcontrole.
Dat zowel de accountantsorganisaties en als de NBA duurzaamheid meer aandacht gaan geven is een goede zaak. Accountants hebben een belangrijke rol in het bevorderen van duurzaamheid en kunnen veel impact maken bij het adviseren van klanten op dit gebied.