Meer vragen voor accountants in AvA

In 2014 werden tijdens algemene vergaderingen van aandeelhouders (AvA) veel meer vragen gesteld aan de accountant dan een jaar daarvoor. Hiermee wordt de al in 2013 ingezette trend voortgezet.
Dat bericht Accountant.nl naar aanleiding van een op 11 februari 2015 bij de NBA te publiceren onderzoek naar het optreden van accountants in de AvA. Hiervoor zijn 56 Nederlandse bedrijven in de beursindexen AEX, AMX en AScX onder de loep genomen.
 
Aanwezigheid overbodig
In het afgelopen jaar was de accountant bij bijna alle vergaderingen aanwezig, hij ontbrak alleen bij de AvA van Nedap. Omdat de controleverklaringen bij Nedap ongeclauseerd zijn, achten directie en commissarissen van het bedrijf de aanwezigheid van de accountant tijdens die vergadering overbodig. In 2013 was dit ook het geval. 
 
Controleverklaring
In 39 procent van de onderzochte gevallen heeft de accountant over boekjaar 2013 al een uitgebreidere controleverklaring verstrekt. Hierin worden de belangrijkste zaken vermeld die hij bij de controle is tegengekomen. Opvallend, omdat de NBA dit pas vanaf boekjaar 2014 verplicht stelt. 
 
Het volledige onderzoek wordt gepresenteerd tijdens de debatbijeenkomst ‘De rol van de accountant in de aandeelhoudersvergadering’ op 11 februari 2015 bij de NBA.
Gerelateerde artikelen