Meer Nederlandse octrooiaanvragen

In 2022 sterkste groei van het aantal octrooiaanvragen van Nederlandse bedrijven sinds 2015.

Het aantal octrooiaanvragen van Nederlandse bedrijven liet vorig jaar de sterkste groei (+3,5%) sinds 2015 liet zien. Dat meldt het Europees Octrooibureau (EOB) op grond van de laatste editie van de jaarlijkse Patent Index, waarin alle octrooiaanvragen bij het EOB van het afgelopen jaar worden geanalyseerd.

De sterke toename is opvallend aangezien Nederland daarmee afwijkt van de Europese trend, waarbij landen uit de Europese Unie vorig jaar gemiddeld minder (-0,5%) octrooiaanvragen hebben ingediend. Nederland is nu de op twee na grootste aanvrager binnen de EU. Ruim 6800 aanvragen kwamen uit Nederland, in 2021 lag dit op 6578. Aanvragen uit Nederland waren vooral voor uitvindingen van medische technologie, elektrische machines en organische chemicaliën. De meeste Nederlandse aanvragen kwamen van Philips (meer dan 1.300). 

Wereldwijd vroegen organisaties in 2022 meer octrooien aan. De stijging is vooral te danken aan nieuwe technologieën die worden ontwikkeld om de verschuiving naar duurzame energiebronnen zoals waterstof mogelijk te maken, meldt het Europees Octrooibureau (EOB), de organisatie die octrooiaanvragen afhandelt.

Meer patenten zijn vorig jaar bijvoorbeeld aangevraagd voor het leveren of het opslaan van elektriciteit, zegt voorzitter António Campinos. "Deze hausse is een belangrijke aanjager van de energietransitie." Volgens hem heeft de transitie een steeds grotere invloed op andere sectoren en is dat te zien in de stijging van het aantal aanvragen in digitale technologie zoals AI en in chips.

De stijging is ook te danken aan het groeiend aantal aanvragen uit China, Zuid-Korea en de VS. Vooral uit China kwamen veel meer verzoeken binnen bij het EOB. Ruim 19.000 aanvragen kwamen in 2022 uit China, vijftien procent meer dan een jaar eerder. Het land wil zelfvoorzienend worden op technologisch en wetenschappelijk gebied.

Bij het EOB kwamen vorig jaar wereldwijd in totaal 193.460 aanvragen binnen, 2,5 procent meer dan het jaar daarvoor. 

Octrooiaanvragen komen volgens het EOB ook van kleine bedrijven. Een op de vijf verzoeken wereldwijd kwam in 2022 van een individuele uitvinder of een kleine of middelgrote organisatie met minder dan 250 werknemers. Universiteiten en publieke onderzoeksorganisaties vroegen zeven procent van de patenten aan.