Meer landen doen onderzoek naar gesjoemel bij emissietests

Justitie in Parijs is vrijdag een vooronderzoek begonnen naar mogelijke ‘zware misleiding' door Volkswagen. Ook de Italiaanse mededingingsautoriteit bekijkt of de Duitse autobouwer moet worden aangepakt voor het sjoemelen met de uitstootwaarden van dieselauto's. Het bedrijf ligt daarom ook in eigen land en in de Verenigde Staten onder de loep bij justitie.

Volkswagen heeft aangekondigd dat wegens het dieselschandaal 11 miljoen auto’s terug moeten naar de garage voor nieuwe software. Daarvan zijn er 946.000 in Frankrijk verkocht. De Franse overheid is deze week begonnen met een steekproef om te onderzoeken of bij meer voertuigen de uitstoot van schadelijke stoffen in de praktijk hoger is dan in laboratoriumtests.

Italië, goed voor ruim 650.000 ‘verdachte’ voertuigen, kijkt of Volkswagen zich schuldig heeft gemaakt aan illegale verkooppraktijken. Mogelijk hebben kopers zich laten verleiden tot de aankoop van auto’s op grond van valse informatie over de milieuvriendelijkheid. Consumentenorganisaties hebben daarover geklaagd.

De Amerikaanse milieudienst EPA, die de zaak vorige maand aan het rollen bracht, onderzoekt of ook andere autobouwers geprobeerd hebben te sjoemelen bij emissietests. Volgens documenten die zakenkrant Financial Times heeft ingezien gaat het om in totaal 28 dieselmodellen van BMW, Chrysler, General Motors, Land Rover en Mercedes-Benz.

De EPA gebruikt daarvoor onder meer auto’s van verhuurbedrijven. Ook probeert het federale milieuagentschap eigenaren ertoe te bewegen hun wagen vrijwillig uit te lenen, door een vervangende auto aan te bieden of gratis wasbeurten. De vijver om uit te vissen is beperkt, want in de VS rijden naar verhouding veel minder diesels rond dan in Europa.

Volkswagen kan alleen al in de VS een boete van omgerekend zo’n 16 miljard euro krijgen. De mogelijke financiële gevolgen van strafrechtelijke procedures elders zijn nog onduidelijk. Daarnaast hangen het bedrijf in verschillende landen schadeclaims boven het hoofd, van automobilisten en beleggers die door de recente koersval op de beurs veel geld hebben verloren. Het bedrijf heeft tot dusver 6,5 miljard euro opzij gezet.

 

 

(ANP

Gerelateerde artikelen