Meer fusies en overnames in zakelijke dienstverlening

Het aantal fusies en overnames in de sector zakelijke dienstverlening verdubbelde in de periode 2007 tot en met 2013. In 2014 waren er wat minder, maar verwacht wordt dat de markt voor fusies en overnames in 2015 en 2016 weer groeit. Dit stelt ABN Amro.

Het totale aantal fusies en overnames in de zakelijke dienstverlening heeft tot en met 2013 een voortdurende groei laten zien. De economische crisis heeft het aantal transacties dus geen schade toegebracht. In tegendeel, menig bedrijf voelde zich door de economische malaise en grote onzekerheid genoodzaakt om in een groter bedrijf op te gaan of tot verkoop over te gaan. Daarentegen stond de markt in waarde gemeten wel onder druk. De economische malaise had een drukkend effect op het aantal volumineuze M&A deals en de transactieprijzen.

In 2014, het jaar waarin de Nederlandse economie zich herstelde, daalde het totale aantal fusies en overnames in de zakelijke dienstverlening weer. De noodzaak om een M&A-transactie aan te gaan ebde weg, terwijl de transactieprijs nog niet voldoende hersteld was om partijen over de streep te trekken. Ondanks de krimp in 2014 was er in de periode 2007 – 2014 toch sprake van een trendmatige stijging. Het totale aantal fusies en overnames verdubbelde bijna in deze periode.

Groei verschilt sterk per branche

Per branche verschilde de groei van het aantal fusies en overnames in de periode 2007 – 2014. Bij juridische dienstverlening waartoe advocaten, notarissen en gerechtsdeurwaarders behoren, was de sterkste groei van aankopen en fusies te bespeuren. Het aantal transacties ligt met een gemiddelde van 35 per jaar echter op een laag niveau. Weliswaar lag de groei bij accountantskantoren, uitzendwezen en organisatieadviesbureaus op een veel lager niveau, maar bij deze branches gaat het om fiks hogere aantallen fusies en overnames, respectievelijk 80, 115 en 300 gemiddeld per jaar.

Weer groei in 2015 en 2016 na dip in 2014

In 2015 en 2016 zal het aantal fusies en overnames in de zakelijke dienstverlening weer groeien, zo is de verwachting van ABN Amro: ‘De groei van de M&A-markt wordt door diverse omgevingsfactoren gestimuleerd. Aan de vraagkant vormen de bestendige economische groei, het ondernemersvertrouwen, de hoge reserves en de lage rente een stimulans voor overnames en fusies. Aan de aanbodkant trekken hogere prijzen ondernemers alsnog over de streep die aanvankelijk niet wilden verkopen vanwege de lage prijs. Wat hier ook meespeelt, is dat er gedurende de economische malaise relatief veel werknemers noodgedwongen voor zich zelf zijn begonnen nadat ze overbodig werden. Nu de omstandigheden voor de M&A-markt verbeteren zou dit een geschikt moment zijn om zich te laten overnemen en weer in een groter bedrijf op te gaan.’

Schaalgrootte

Volgens de bank wordt de schaalgrootte steeds belangrijker voor het renderen van investeringen in digitalisering en automatisering. ‘Ook de sector zakelijke dienstverlening ontkomt namelijk niet aan de zogenaamde digitale transformatie, of dat nu ligt op het gebied van klantbeleving, nieuwe businessmodellen of efficiency. Om voldoende draagvlak voor die investeringen te genereren bieden fusies en overnames een uitkomst.’

 

Gerelateerde artikelen