Meer Chinese overnames in Nederland verwacht
De Chinese economie wordt op dit moment gekenmerkt door afzwakkende groei. Ook de aandelenbeurs van Shanghai heeft enkele scherpe dalingen moeten incasseren. Deze factoren hebben echter geen invloed op de strategie van de Chinese overheid om een leidende rol te willen spelen in de wereldhandel en voorloper te zijn in technologische ontwikkelingen.
Innovatie
Wilten Smit, managing partner Financial Advisory Services bij Deloitte: ‘Een van de belangrijkste drijfveren voor Chinese ondernemingen die overnames in het buitenland doen, is het verwerven van technologie en kennis, waarover men zelf nog in onvoldoende mate beschikt. Het kopen daarvan is sneller dan zelf ontwikkelen. Wat technologie en innovatie betreft, geniet Nederland wereldwijd een uitstekende reputatie. Het wekt daarom geen verbazing dat Chinese ondernemingen hun oog in toenemende mate laten vallen op Nederlandse bedrijven. Financiering van overnames is in het algemeen geen probleem. Andere drijfveren zijn onder meer het kopen van internationaal bekende merken, het vergroten van het productaanbod voor de Chinese thuismarkt en het creëren van schaalgrootte om de operationele kosten beter in de hand te houden.’
Verwachting
‘Wereldwijd is het aantal buitenlandse overnames door Chinese ondernemingen vorig jaar tot recordhoogte gestegen. Hetzelfde kan gezegd worden over de omvang van de deals. Deze trend zet zich in 2015 voort. In Nederland neemt vooral de omvang van de transacties toe. Zo telt 2015 al twee transacties met een omvang van €2 miljard. De verwachting is dat het aantal overnames met een Chinese koper verder zal toenemen in Nederland, mede omdat Nederlandse ondernemingen in het algemeen financieel stabiel zijn en gezond uit de crisis zijn gekomen. Daarnaast zijn Nederlandse ondernemingen innovatief’, aldus Smit.