Me-Care verdacht van miljoenenfraude

De inmiddels opgedoekte zorginstelling Me-Care in Nieuwegein wordt verdacht van een miljoenenfraude met de persoonsgebonden budgetten (pgb's) die aan haar klanten waren toegekend. Enkele tientallen Nieuwegeiners moeten hierdoor deze budgetten terugbetalen

De gedupeerde Nieuwegeiners moeten soms 10.000 tot 15.000 euro aan verstrekte pbg’s terugbetalen. In een enkel geval gaat het om 80.000 euro. Het Achmea Zorgkantoor, dat de budgetten verstrekt heeft, vermoedt dat er fraude in het spel is aangezien er aanwijzingen zijn dat er fors betaald is voor zorg die nooit (volledig) is geleverd. Ook het Openbaar Ministerie in Utrecht denkt er zo over. Er is een onderzoek gestart naar Me-Care. Zo schrijft het AD.

Gedupeerden

De advocaat van zo’n dertig gedupeerde Nieuwegeiners, meester E. Osinga, noemt de zaak schrijnend. “Het geld wordt nu teruggeëist van de budgethouders. Dat zijn de cliënten. Daarvan is er niet één die klaagt over slechte zorg door Me-Care. Wat daar speelde, was een gebrekkige, misschien zelfs wel klungelige administratie. Maar dat is iets anders dan moedwillige fraude.” Achmea besloot om vanaf juni 2014 geen pgb’s meer te verstrekken aan cliënten die zich wilden aansluiten bij Me-Care. In september werd besloten om de pgb’s terug te vorderen. Vermoedelijk zal de rechtbank zich in april buigen over de in totaal 46 gedupeerden.

Fraude

Er zou binnen Me-Care voor bijna twee miljoen euro gerommeld zijn met de pgb’s. In de dossiers van de cliënten zouden nota’s, factureringen en financiële verantwoording ontbreken. Oud-directeur Rinus Koetzier zegt nog nooit fraude te hebben gepleegd. Koetzier: “Ik ben er wel achter dat er iets heeft geschort aan de administratie van de stichting. Maar gelijk maar zeggen dat we de boel hebben opgelicht ten koste van mensen die nou juist zo hard zorg nodig hadden, is complete lulkoek.”

Gerelateerde artikelen