Martin van Rijn benoemd tot lid raad van toezicht AFM

Minister Hoekstra van Financiën heeft Martin van Rijn benoemd tot lid van de raad van toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De benoeming is per 1 februari 2018 en geldt voor een periode van 4 jaar.

Martin van Rijn is sinds november 2017 voorzitter van de raad van bestuur van de Reinier Haga Groep, de grootste niet-academische ziekenhuisgroep van Nederland. Daarvoor is hij 5 jaar staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geweest. Tussen 2008 en 2012 was Van Rijn CEO van pensioenuitvoerder PGGM.

Toegevoegde waarde
De raad van toezicht (rvt) en het bestuur van de AFM zijn verheugd met de benoeming van het nieuwe lid. Paul Rosenmöller (voorzitter van de raad van toezicht): “Martin van Rijn was staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en is een bestuurlijk zwaargewicht met een uitstekend gevoel voor maatschappelijke vraagstukken en politiek-bestuurlijke verhoudingen. Als voormalig CEO van pensioenuitvoerder PGGM heeft hij veel ervaring opgedaan met het toezicht door AFM en DNB. Met zijn kennis en ervaring heeft hij een onmiskenbaar toegevoegde waarde voor onze raad.”

Martin van Rijn heeft als leidinggevende zowel ambtelijk als bestuurlijk kennis opgedaan van ingewikkelde bedrijfsvraagstukken. Hij beschikt dus in ruime mate over de competenties die nodig zijn als voorzitter van de auditcommissie van de rvt. Daarbij heeft Van Rijn kennis van de financiële sector en is hij in het bijzonder deskundig op het gebied van pensioenen.

Werkzaamheden en samenstelling
De rvt houdt toezicht op het beleid van het bestuur van de AFM en de algemene gang van zaken. Ook houdt de rvt toezicht op bedrijfsmatige en beheersmatige aspecten van de AFM, zoals de begroting. Naast Martin van Rijn bestaat de raad van toezicht uit: Paul Rosenmöller (voorzitter), Rob Becker en Willemijn van Dolen. Martin van Rijn is de opvolger van Bart Koolstra, die per 11 april 2017 zijn functie heeft neergelegd. Aan de opvolging van Diana van Everdingen wordt nog gewerkt. Zij is per 1 november 2017 gestopt na een periode van 8 jaar.