De boeddhistische accountant
Ze begon haar loopbaan in het onderwijs. Maar ze ontdekte al snel dat ze een hekel had aan nakijken, dus switchte ze na de SPD-studie naar de opleiding voor accountant en haalde vervolgens de AA-titel. Daarna volgde een periode in de MKB-praktijk van Deloitte en KPMG en een financiële rol bij een stichting op Aruba. Daarna ging ze de detachering in bij Eiffel en merkte dat ze goed was in het werven van klanten. Ze besloot voor zichzelf te beginnen. “Ik was 40 en dacht, het is nu of nooit!”
Het bleek een succesvolle stap. Marian Koek is nu 19 jaar zelfstandig accountant en coach. “Ik ben accountant-in-business”, begint ze. “Ik draai veel projecten op het gebied van AO/IC, risicomanagement en verbeter-vraagstukken. Een groot vraagstuk in mijn werk is veranderen. Cijfers hebben niet de hoofdrol. Het gaat om weerstand overwinnen. Zeker bij de overheid, waar ik veel opdrachten voor uitvoer, is dit een belangrijk issue. Ik was een keer op een interimklus en een jonge man lag altijd dwars en was ronduit ongelukkig in zijn werk. Dat vond ik een heel lastige situatie in eerste instantie. Ik ben toen naar huis gegaan en heb heel hard gedacht. Toen ben ik met hem gaan praten. ‘Als niets goed is, waarom blijf je hier dan?’, vroeg ik. ‘Wat wil je?’ Hij ging naar huis en kwam terug met een antwoord. Hij wilde blijven, maar dan in een andere rol. Iets dat beter bij zijn waarden paste. En dat is uiteindelijk gelukt. Dat is mijn kracht geworden: vergif omzetten naar medicijn.”
Inspiratie voor haar succesvolle veranderaanpak haalt Marian onder andere uit het Nichiren-boeddhisme dat ze al langer dan 20 jaar beoefent. Ze vertelt dit nu heel gemakkelijk, maar dat was in het begin van haar werkende leven nog duidelijk niet het geval. “Ik durfde het niet te zeggen”, geeft de energieke coach lachend toe. “Of ik zei dat ik het als een hobby beoefende. Maar ja, je kunt dat natuurlijk niet scheiden van je werk. Die mindset kun je niet thuislaten.”
Nu is het juist haar kracht, vindt ze. Het combineren van de rationele wereld van de oplossingsgerichte accountant met de intuïtieve wereld van de boeddhist, die vanuit wijsheid en waarden uitdagingen overwint.
‘Iemand zou meester van zijn eigen geest moeten worden, in plaats van zijn geest meester over hem moeten laten zijn’. Dat is een bekende uitspraak van monnik Nichiren Daishonin, grondlegger van de naar hem vernoemde stroming van het boeddhisme. “Het heeft mij jaren gekost om te ontdekken dat het allemaal draait om je mindset en je eigen waarden”, aldus Marian. “Het loslaten van je angsten en belemmerende overtuigingen over geld, die je niet helpen in je business. En te vertrouwen op jezelf en je intuïtie. Je hebt de wijsheid, maar nu nog ernaar luisteren! Dat is niet eenvoudig voor een accountant, kan ik je vertellen.”
Ze helpt als coach nu anderen hun waarden te ontdekken. Daarvoor schreef ze het boek Ik verdien meer! In 10 stappen naar betere resultaten in je business en ontwikkelde ze een kaartspel. Ze coacht met name vrouwen die volgens haar grotere beperkende overtuigingen te overwinnen hebben. “Vrouwen zijn vaak bang om te veel geld te vragen. Ook twijfelen ze sneller aan zichzelf. Bij een sollicitatie denkt een man bijvoorbeeld meestal: ‘dit en dit kan ik, dit nog niet maar dat ga ik wel leren’. Vrouwen denken eerder; ‘dit kan ik nog niet, dus ik zal wel niet de juiste persoon zijn voor deze baan’. Dat zijn beperkende overtuigingen.” Het kaartspel met 44 kaarten gebruikt Marian om het denkproces op te starten. “Als je leert om de juiste vragen te stellen zet je het brein van je gesprekspartner vanzelf aan het werk.”
Een andere succesvolle techniek uit het boeddhisme is doelen stellen. Bijvoorbeeld wat het minimale tarief is dat je wilt ontvangen. Marian: “Ik stel mezelf altijd een doel; bijv. zoveel wil ik minimaal verdienen deze maand. Als ik dat doel stel, haal ik het. Ook als ik ziek ben. Als je vastloopt, is dat vaak terug te leiden tot angsten en beperkende overtuigingen. In het boeddhisme zeggen we ook wel dat het in je karma zit. In problemen zitten vaak patronen; iemand heeft altijd financiële problemen, altijd problemen in relaties of altijd problemen met familie. Iedereen heeft wel zoiets. Dat doorbreken is de grote uitdaging. En als dat lukt blijkt dat het eigenlijk geen problemen waren, maar persoonlijke leermomenten.
Ook in de accountancy ziet Marian dergelijke patronen die doorbroken moeten worden. Dit hoeft niet noodzakelijk altijd ingrijpend te zijn. Uurtje-factuurtje kan bijvoorbeeld nog best, vindt ze. Maar je moet je inkomen wel spreiden. “Breid het uit met andere diensten. Schaalbare producten.”
Zelf geeft de onderneemster bijvoorbeeld trainingen bij ministeries op het gebied van subsidies in jaarrekeningen. “De aanvragers van subsidies moeten het verantwoorden in het jaarverslag. Ik laat zien wat er aangeleverd moet worden en waar ze op moeten letten. Ook om binnen wet- en regelgeving te blijven en te zorgen voor een lage administratieve druk.”
De controlerende accountant, zou wat betreft Marian wat klantvriendelijker te werk mogen gaan. “Ik kom nog regelmatig accountants tegen die ‘iets vinden’ als belangrijkste drijfveer hebben, maar wat heeft de klant daaraan? Ga in gesprek met de klant en zoek naar de win-win. Luister naar ze. Als je geen klik hebt met de klant, word je zo vervangen.”
Ook als het tegenzit biedt de boeddhistische mindset verlichting. “Alle ondernemers ervaren wel eens tegenslag”, zegt Marian. “Geen paniek. Er komt altijd weer iets op je pad. Geboorte, ziekte, dood. Je hebt het niet te kiezen. Wel hoe je ermee omgaat. De slachtofferrol is nooit de goede reactie. Daar is het Nichiren-boeddhisme heel helder over. Je bent altijd zelf verantwoordelijk. Je kunt nooit iets afschuiven op je omgeving of op anderen. We zijn allemaal één met onze omgeving”, besluit de boeddhistische accountant. “Dus jezelf veranderen is je omgeving veranderen. Dat is de basis voor wereldvrede.”
Drie boeddhistische lessen voor iedere ondernemer en professional:
“One thing is certain: That is that the power of belief, the power of thought, will move reality in the direction of what we believe and conceive of it. If you really believe you can do something, you can. That is a fact!”
– Daisaku Ikeda
“Buddhism teaches the concept of ‘manifesting one’s true nature.’ This means to reveal your genuine self, your true inherent potential and bring it to shine, illuminating all around you. It refers to your most refined individuality and uniqueness. When you hold fast to your beliefs and live true to yourself, your true value as a human being shines through.”
– Daisaku Ikeda
“One kind of actual proof of victory in daily life is financial security. I hope, therefore, as you accumulate beautiful treasures of the heart and much good fortune, that you will also become secure financially. As long as we are living and working in society, having a certain amount of financial security is an important element for happiness.”
– Daisaku Ikeda
Marian’s boek is te verkrijgen via haar website www.creatingvaluecards.com/nl