Marcel Pheijffer gaat boek schrijven over fraude

De bekende hoogleraar Accountancy en columnist Marcel Pheijffer gaat een boek schrijven over fraude. “Ik wil bestaande literatuur verrijken met mijn eigen ervaringen uit veertig jaar, in zaken zoals Ahold, de bouwfraude, DSB, Imtech, Pels Rijcken, Vestia en vele anderen”, zo schrijft hij in zijn column in het FD. “Gebaseerd op wetenschappelijke literatuur en feiten, weergegeven in rechterlijke uitspraken en onderzoeksrapporten.”
Marcel Pheijffer is hoogleraar Accountancy aan Nyenrode Business Universiteit en de Universiteit Leiden en een van de grootste academische boegbeelden in de sector.
Waarom organisaties afglijden
In zijn nog te schrijven boek wil Pheijffer dieper ingaan op de vraag waarom organisaties en functionarissen afglijden naar fraude. “Waarom zoeken ze de grenzen van de wet op en overschrijden die? Hoe kan dat gebeuren zonder dat iemand vroegtijdig ingrijpt? En bovenal: waarom gaat geldelijk gewin bij hen kennelijk voor op ethisch handelen?”, zo verwoordt hij zijn drijfveer in het FD.
Pheijffer wijst er op dat er al veel boeken zijn over fraude in en door bedrijven. “Mijn bibliotheek bevat vooral boeken over boekhoudschandalen. Wel tien boeken over de ondergang van de Amerikaanse energiegigant Enron, ooit behorende tot de top-10 bedrijven in de Verenigde Staten. Of een boek over de val van Lehman Brothers met als treffende titel De ondergang van het gezond verstand (2009). Veel FD-lezers zullen tevens de boeken van Jeroen Smit – zoals Het drama Ahold (2004) en De prooi (2008 – over ABN Amro) – in de kast hebben staan. FD-journalisten schreven onder meer over de debacles DSB, Vestia en de vastgoedfraude.”
Voorbeelden aangereikt
Twee jaar geleden groeide het idee voor een boek toen hij de suggestie deelde met zijn omgeving, zo schrijft hij in het FD. “Ik kreeg reacties, suggesties en fraudevoorbeelden aangereikt van mensen die bijvoorbeeld als aandeelhouder, accountant, bestuurder, commissaris, compliance functionaris, onderzoeker, rechercheur, slachtoffer of toezichthouder met fraude te maken kregen. Fraude komt simpelweg te vaak voor en veroorzaakt veel maatschappelijke schade.”
“We moeten leren van het verleden en de schandalen. Om bewuster om te gaan met frauderisico’s en om fraude te voorkomen, eerder te ontdekken en schade zoveel mogelijk te beperken. Om accountants, bestuurders, commissarissen en toezichthouders een rijker gevulde gereedschapskist te geven zodat zij hun rol en taken beter kunnen uitvoeren.”