Mag Amerikaanse overheid Europese emails en klantgegevens opeisen?
Microsoft verzet zich tegen een ‘search warrant’ waarmee de FBI emails wil inzien, die in een datacentrum in Ierland opgeslagen liggen. Als de Amerikaanse rechters daarvoor toestemming geven, mag de AIVD dan ook het briefgeheim van verdachten in de VS schenden?
Er loopt een nieuwe rechtszaak in de VS, die verstrekkende consequenties kan hebben voor de privacy en wat we nog steeds beschouwen als het ‘briefgeheim’ – tegen beter weten in?
De kwestie draait om de vraag of de Amerikaanse overheid een service provider, in dit geval Microsoft, kan dwingen om klantgegevens over te dragen, ook als die zich niet in de VS bevinden.
Microsoft verzet zich tegen een bevel om emails over te dragen die opgeslagen liggen in Ierland. Het openbaar ministerie in de VS denkt daarin evidence te vinden in een drugszaak. Eerder veroordeelde een lagere rechter Microsoft wegens ‘contempt of court’ omdat de onderneming weigerde de emails aan de FBI te geven.
Voor een hogere rechter verklaarden juristen van het Department of Justice dat een Amerikaans bedrijf gewoon zijn overheid moet gehoorzamen, als die inzage eist in gegevens die ‘in control’ zijn van dat bedrijf – waar ook ter wereld. De rechter repliceerde dat die bewering volgens haar automatisch zou inhouden, dat een Duitse rechter inzage kan eisen in data van een Duits bedrijf, ook als die data in de VS opgeslagen liggen ( denk aan SAP!).
De advocaat van Microsoft waarschuwde in aansluiting op die vraag dat de uitspraak in deze zaak internationale consequenties zou kunnen hebben, en dat het gevolg zou kunnen zijn dat alle regeringen overal ter wereld de privacy en het briefgeheim aan hun laars zouden kunnen lappen – via het buitenland.
“We kunnen een Amerikaanse bank dwingen om de transactiegegevens van een buitenlandse vestiging af te staan – maar (nog?) niet om de inhoud van een kluisje aldaar aan ons over te dragen,” aldus de advocaat van Microsoft. Microsoft krijgt veel steun van andere Amerikaanse ondernemingen, die klagen dat de reputatie van hun land toch al zoveel schade lijdt door allerlei spionage- en andere privacy-schandalen.