Machtsstrijd in wereldwijde top van EY

Topvrouw van Amerikaanse tak probeerde de macht bij EY Global te grijpen.

Kelly Grier, de topvrouw van EY in de VS, is opgestapt na een botsing met Carmine Di Sibio, topman van het mondiale bedrijf. Griers aftreden zou te maken hebben met de invloed die de Amerikaanse memberfirm wilde uitoefenen op de internationale activiteiten van EY. De Amerikaanse tak van het bedrijf is de grootste binnen EY.

Ook was er een verschil van mening over de financiële bijdrage van EY US aan EY Global, zo melden internationale media. EY Global bedient geen klanten, maar beheert het merk. De aangesloten kantoren betalen om van de merknaaam gebruik te maken. 

De machtsstrijd speelt zich af tegen de berichtgeving over een splitsing van EY. Het bedrijf overweegt om accountancy en consultancy onder te brengen in aparte bedrijven. Waar de merknaam EY naar toe gaat is nog onbekend.

Grier werd in 2018 voor vier jaar verkozen tot country chair en managing partner van de Amerikaanse EY-tak, maar ze gaat niet voor een tweede termijn. De eerste periode loopt tot 30 juni, waarna ze vertrekt bij EY.

Tussen Grier en Di Sibio boterde het al langer niet, zo meldt de Financial Times. De verhoudingen stonden al op scherp voordat het plan kwam om de accountancy en de consultancy te splitsen. Maar volgens de Britse zakenkrant laat de frictie zien hoeveel moeite het Di Sibio gaat kosten om wereldwijd 13.000 partners van EY te overtuigen van het voorstel om de diensten te ontvlechten.

Anonieme bronnen melden dat Grier al langer de pijlen op EY Global had gericht, zonder dat duidelijk was waarom ze meer macht en middelen eiste binnen EY Global. Volgens de geruchtenmachine zou ze uit zijn geweest op de stoel van Di Sibio, wiens termijn als bestuursvoorzitter van EY afloopt in 2023.

In een verklaring aan de Financial Times zei EY dat het vertrek de keuze van Grier zelf was. Het bedrijf prijst haar vanwege “de aanzienlijke omzetgroei en recordinkomsten terwijl ze ook onze resultaten van de hoogste controlekwaliteit behaalde". Julie Boland wordt de opvolger van Kelly Grier.

 

Gerelateerde artikelen