Maat in OG-maatschap hoofdelijk aansprakelijk voor BTW

Een maatschap en een vennootschap onder firma lijken veel op elkaar. Het grote verschil is de aansprakelijkheid van de deelnemers. Waar een firmant in een vof hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de vof, is een maat in een maatschap dat slechts voor een evenredig gedeelte. Geldt dat nu ook voor de belastingschulden van een maatschap? Nee, vindt Hof Den Haag in het geval van een onroerend goed-maatschap van twee broers met een btw schuld van € 1,2 miljoen. De belastingdienst mag elk van de maten aansprakelijk stellen voor de volledige btw-schuld. En niet slechts ieder voor de helft – zoals de aangesproken broer verdedigde. Toch een hoofdelijke aansprakelijkheid dus!

Dat klinkt in eerste instantie wellicht onrechtvaardig. Waarom mag de belastingdienst meer dan een gewone crediteur? De belastingrechter baseert zich hierbij op de bepalingen in de Invorderingswet. Daarin staat dat bestuurders van een lichaam zonder rechtspersoonlijkheid (zoals een vof of maatschap) hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de verschuldigde rijksbelastingen. Dat is dus duidelijk.

Wat was dan het argument van de broer? Die verwees naar de definitie van “bestuurder” even verderop in de Invorderingswet. Daar staat namelijk: als bestuurder wordt aangemerkt de volledig aansprakelijke vennoot van een maat- of vennootschap. En, zo verdedigde de broer, als maat ben ik per definitie niet volledig aansprakelijk maar slechts voor een evenredig deel (50% dus). Het Hof maakt echter korte metten met die redenering. De volledige aansprakelijkheid staat tegenover de beperkte aansprakelijkheid van een stille vennoot (commandiet) in een CV. Die is slechts aansprakelijk tot het bedrag van zijn inbreng. Nu gesteld noch gebleken is dat de broer eigenlijk een stille vennoot was, was hij volledig aansprakelijk. Daarmee viel hij onder de definitie van bestuurder. En daarmee was hoofdelijke aansprakelijkheid voor de belastingschulden een feit. .

Drs. Jeroen de Vos RB, Van Oppen & Partners accountants en belastingadviseurs BV (www.vanoppenenpartners.nl). Wilt u weten hoe uw aansprakelijkheid zoveel mogelijk te beperken, neem dan contact op met Jeroen (06-250 16 297) of met mr. P. (Paul) Hofmeister (06- 458 50 030).

Gerelateerde artikelen