Maak gebruik van de ervaringen van andere kantooreigenaren!

In een aantal blogs zal ik mijn visie op het kantoor van de toekomst geven. Dit maal leg ik uit waarom tijd investeren in collega kantooreigenaren belangrijk is.

Help elkaar verder

Geld verdienen aan het routinematige werk (jaarrekening, belastingaangifte) wordt steeds moeilijker als gevolg van prijsdruk op dit type werk. Daarom is het van belang dat de eigenaar van het kantoor van de toekomst inzet op een hoger niveau van advisering van de cliënt en probeert de eigen kantoororganisatie slimmer op te zetten. Eén van de bronnen om dit te bereiken zijn de collega kantoren in de eigen regio. Door regelmatig met andere kantooreigenaren te overleggen over de toekomst van de accountancy en de eigen organisatie zorg je ervoor dat je eigen kantoor actueel blijft en dit klankborden biedt ook de mogelijkheid om slimme werkwijzen van collega kantoren voor jouw eigen kantoor in te zetten. Bij onze formule aangesloten kantoren hebben regelmatig regionaal overleg met andere kantoren. Dit helpt hen verder in het ondernemerschap.

Open vizier naar de toekomst

Om het maximale uit zo’n regionaal overleg te halen, is het van belang dat met een behoorlijke frequentie van bijvoorbeeld eens per kwartaal wordt afgesproken. Je moet elkaar immers regelmatig zien om inhoudelijk informatie in positieve, maar ook in negatieve zin met elkaar te willen delen. Vooral de negatieve ervaringen bieden leermogelijkheden voor de andere kantoren. Ook is het van belang om iedere keer met een vaste groep kantooreigenaren af te spreken. Deze vastigheid verhoogt het vertrouwen in elkaar. Interessante informatie delen wordt zo makkelijker. Als het regio-overleg zijn vruchten afwerpt, dan kan een stap verder worden gezet door collegiale bezoeken te organiseren. Een kantooreigenaar gaat dan bij een andere kantoor op bezoek om meer zicht te krijgen op de kantoorprocessen en elkaars werk te beoordelen met als doel om elkaar op een hoger niveau te brengen. Het kantoor van de toekomst is in de accountancy aan het werk met een open vizier en deelt zijn ervaringen met collega kantooreigenaren en leert van andere kantoren.

[Door: Wichard Hendriks, oprichter van franchiseformule voor het administratie- en accountantskantoor Finovion]