LTO: Nieuwe vermogensbelasting maakt reguliere pacht nog onaantrekkelijker
Op dit moment gaat de overheid er van uit dat particulieren een jaarlijks rendement over hun vermogen realiseren van 4%. Dit ‘fictieve rendement’ wordt vervolgens met 30% belast. Over een vermogen van 100.000 euro moet jaarlijks 1.200 euro vermogensrendementsheffing worden betaald (100.000 x 4% x 30%). In de toekomst wil het kabinet vermogens van meer dan 100.000 euro zwaarder gaan belasten. Voor bedragen van 100.000 tot 1.000.000 euro wil het kabinet een fictief rendement gaan hanteren van 4,7% (in plaats van 4,0%). Vanaf 1 miljoen euro stijgt dat percentage zelfs naar 5,5.
LTO Nederland wijst op de zeer nadelige gevolgen die deze maatregel heeft, zowel voor agrarische ondernemers als voor particulieren die grond verpachten aan boeren en tuinders. ‘Particulieren die grond verpachten zijn vaak afkomstig uit agrarische families of het zijn boeren die hun bedrijf hebben beëindigd en de grond vervolgens verpachten als aanvulling op hun oudedagsvoorziening. De hoogte van deze zogeheten ‘reguliere pacht’ is wettelijk begrensd op 2% van de waarde van de landbouwgrond. Dit is al aanzienlijk lager dan het huidige fictieve rendement van 4%; laat staan de 4,7% en 5,5% die het kabinet wil gaan hanteren. Na belasting en kosten resteert voor de verpachter doorgaans een zeer beperkt rendement. Alleen verpachters die in het verleden grond hebben weten te verwerven tegen lage prijzen, hebben nog een aanvaardbaar rendement,’ aldus LTO Nederland.
De huidige vermogensrendementsheffing maakt beleggen in landbouwgrond oninteressant, zeker voor particulieren die zich nu op de markt willen begeven. Het verhogen van de vermogensrendementsheffing versterkt dit volgens LTO Nederland alleen maar en zal meer eigenaren doen overwegen grond liquide te maken om het geld vervolgens te kunnen investeren in andere opties met een hoger rendement.