Loonsverlaging verarmde DGA geen optie

Een ondernemer moet minimaal 48.000 euro uit de BV halen.

DGA’s die tobben met schulden, hoge kosten en teruglopende inkomsten kunnen nauwelijks beknibbelen door hun eigen salaris te snoeien. Minimaal moeten ze 48.000 euro per jaar uit hun eigen BV opnemen als salaris. Zelfs als het bedrijf verelies maakt moeten ze zichzelf blijven belonen.

Daar wijst accountantskantoor Jong & Laan op. Het gebruikelijk loon van de DGA dient volgens de wet te worden vastgesteld op 75 procent van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking, of op het hoogste loon van werknemers die in dienst zijn van de BV.

Maar Jong & Laan wijst er wel op dat er ontsnappingsclausules zijn om als DGA toch uit te komen op een lager loon. Als het hoogste salaris van een medewerker in ongeveer een vergelijkbare functie lager is dan 48.000 euro, dan mag de DGA zichzelf ook lager belonen. 

Daarnaast mogen starters zichzelf aanvankelijk een lager salaris toekennen. De eigenaar van een start-up moet hiervoor een S&O-verklaring hebben en recht hebben op het S&O-percentage voor starters. Overige starters mogen het gebruikelijk loon lager vaststellen als de BV het normale gebruikelijk loon niet kan betalen, bijvoorbeeld omdat er veel geïnvesteerd is.

Komt de continuïteit van de BV in gevaar, dan mag de DGA wel korten op het eigen salaris, aldus Jong & Laan. Mits de ondernemer de penibele situatie kan aantonen. Af en toe met verlies draaien is daarvoor niet voldoende.
 

 

Gerelateerde artikelen