Loongroei kan het tempo van de inflatie niet bijhouden
Een hardnekkig hoge inflatie tast onze koopkracht verder aan. De lonen zullen volgens kenners de komende maanden nog met ruim 4 procent moeten stijgen om het koopkrachtverlies goed te maken. Dat schrijft het AD.
- De hoge inflatie heeft geleid tot forse loonsstijgen om de koopkracht te repareren
- Nu loopt de loongroei weer achterop bij de inflatie, waardoor de koopkracht niet overal is hersteld
- Voor herstel van de koopkracht zullen de lonen de komende maanden gemiddeld vier procent moeten groeien
"De lonen stijgen sinds februari minder hard dan de inflatie en dat tast de koopkracht aan", aldus Hugo Erken, econoom bij de Rabobank. De afgelopen jaren rees de inflatie de pan uit. Dat leidde tot forse loonstijgingen om de koopkracht te repareren.
Die reparatie is niet helemaal gelukt volgens de Rabobank, al verschilt dat wel van bedrijfstak tot bedrijfstak. "We hebben vorig jaar en begin dit jaar een flinke klapper gemaakt met de loonstijgingen. Maar nu lopen de inflatie en de loongroei weer verder uit elkaar."
Het Nibud kwam afgelopen week met de mededeling dat meer huishoudens nu makkelijk tot zeer makkelijk rondkomen. Dat is onder andere te danken aan de hogere lonen en de steun vanuit de overheid, zoals de energietoeslag. Maar nu lijkt de hardnekkig hoge inflatie weer roet in het eten te gooien. (ANP)