Levensloop en pensioendatum
Volgens de overgangsregeling voor levensloop wordt het opgebouwde levensloopsaldo aangemerkt als loon uit vroegere arbeid op de dag voorafgaande aan de AOW-ingangsleeftijd, maar uiterlijk de dag voorafgaande aan het ingaan van het ouderdomspensioen. Welk moment geldt nu wanneer een pensioenregeling meerdere ingangsdata heeft? Bijvoorbeeld 60 jaar, 65 jaar en 67 jaar.
Het ouderdomspensioen moet geheel zijn ingegaan om het levenslooptegoed voor de AOW-datum te laten vrijvallen. Dit volgt uit de Uitvoeringsregeling loonbelasting 2011 (tekst 2011, artikel 5.10). Daarin staat: "Voor de toepassing van artikel 19g, achtste lid, van de wet wordt het ouderdomspensioen van een werknemer geacht niet te zijn ingegaan indien het niet meer dan voor een deel is ingegaan."
Met andere woorden: wanneer de pensioenregeling pensioeningangsdata heeft van 60, 65 en 67 jaar, dan geldt het moment voorafgaand aan de AOW-ingangsdatum; of wanneer dit eerder is, 67 jaar. Uiteraard valt het tegoed op de levenslooprekening ook vrij op 31 december 2021, omdat de overgangsregeling voor levensloop dan stopt.
(Auteur: Wilfried Horck)
[Deze vaktechnische bijdrage is geleverd door De Regt Adviesgroep, één van de leden van het Vaktechnisch DienstenCentrum van 't AccountantHuis.]