‘Leidraad Horizontaal Toezicht Fiscaal dienstverleners’ volledig herzien

Er is een nieuwe versie van de 'Leidraad Horizontaal Toezicht Fiscaal dienstverleners' gepubliceerd. De nieuwe leidraad vervangt de 'Leidraad Horizontaal Toezicht MKB – Fiscaal dienstverleners' uit 2011.

De Leidraad Horizontaal Toezicht Fiscaal dienstverleners is een volledig herziene versie.  Dit was nodig om aansluiting te houden met de opgedane praktijkervaringen en de ontvangen reacties van gebruikers binnen en buiten de Belastingdienst. Het doel van horizontalisering van toezicht en de visie daarop zijn hetzelfde gebleven. De intentie van deze leidraad is dan ook niet veranderd, namelijk het bewerkstelligen van uniformiteit in de uitvoering.

De leidraad geeft niet alleen overzicht en inzicht in de werkwijze van de Belastingdienst, maar biedt tegelijkertijd ook een kader leidend tot een herkenbare aanpak in zijn optreden. Deze leidraad gaat over horizontaal toezicht met fiscaal dienstverleners (Horizontaal Toezicht FD). Deze vorm van horizontaal toezicht is bedoeld voor ondernemers, met name in het segment midden- en kleinbedrijf (mkb-segment). Voor horizontaal toezicht in het segment Grote Ondernemingen is een afzonderlijke leidraad beschikbaar. De leidraden zijn waar nodig op elkaar afgestemd.

In deze leidraad staat beschreven hoe de Belastingdienst in het mkb-segment met fiscaal dienstverleners binnen horizontaal toezicht wil samenwerken. Daarmee wil de fiscus zorgen voor een herkenbare en eenduidige aanpak, zowel intern als extern. Dit is van groot belang voor het succes van horizontaal toezicht. Daarom is de werkwijze die in de Leidraad Horizontaal Toezicht FD wordt beschreven, niet vrijblijvend. Afwijken kan alleen in overleg met de directie MKB. De ‘Leidraad Horizontaal Toezicht FD’ bestaat uit een compacte kern met uitgangpunten en hoofdlijnen. De specifieke uitwerkingen zijn in de bijlagen opgenomen. De bijlagen kunnen tussentijds aangepast worden.

• Leidraad Horizontaal Toezicht Fiscaal dienstverleners

Gerelateerde artikelen