Leasebedrijf Ayvens lijkt met mega-order te geloven in fiscale voordelen

Leaseconcern Ayvens, het bedrijf dat eerst ALD heette en vorig jaar het Nederlandse LeasePlan overnam, heeft een grote order geplaatst bij autofabrikant Stellantis. De komende drie jaar worden er tot 500.000 auto's gekocht, maakten de twee bedrijven bekend. Het gaat om een order van "meerdere miljarden".

Beursgenoteerde Stellantis is het concern achter merken als Alfa Romeo, Fiat, Citroën, DS Automobiles, Jeep, Lancia, Opel en Peugeot. Volgens een persverklaring omvatten de leveringen aan Ayvens verschillende voertuigklassen, van stadsauto's tot SUV's en bestelwagens.

Stellantis investeert de komende jaren tientallen miljarden in de ontwikkeling van elektrische auto's. Het bedrijf waarschuwde eerder deze maand nog voor moeilijkere marktomstandigheden voor de auto-industrie.

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Daarnaast beheert Ayvens momenteel ongeveer 3,5 miljoen voertuigen, waaronder meer dan een half miljoen elektrische auto’s. Met een wereldwijde vloot van deze omvang streeft Ayvens ernaar om mobiliteit verder te verduurzamen en de digitale transformatie van de branche vorm te geven. Met de orders lijkt Ayvens er vanuit te gaan dat overheden de steun aan electrische vervoer zal blijven steunen. Momenteel wirdt het gebruik van elektrische auto's, zowel voor zakelijke als particuliere rijders, door de overheid gestimuleerd door een reeks aan maatregelen:  

1. Lagere fiscale bijtelling: De fiscale bijtelling voor elektrische auto's is in Nederland aanzienlijk lager dan die voor benzine- of dieselauto's. In 2024 is de bijtelling voor elektrische auto's 16% tot een cataloguswaarde van € 30.000,-. Boven de € 30.000,- is de bijtelling 22%. Dit kan u een aanzienlijke besparing opleveren op uw maandelijkse kosten.

2. Subsidies: De Nederlandse overheid biedt subsidies voor de aanschaf van elektrische auto's. Deze subsidies kunnen de aanschafprijs van een elektrische auto aanzienlijk verlagen.

3. Geen wegenbelasting: Elektrische auto's zijn vrijgesteld van wegenbelasting.

4. Gratis parkeren: In veel steden kunnen elektrische auto's gratis parkeren.

5. Toegang tot milieuzones: Elektrische auto's hebben toegang tot milieuzones in steden waar andere auto's niet zijn toegestaan.