Laura van Geest (AFM): ‘Scherp letten op accountants bij CSRD’
De AFM kijkt de komende tijd scherp naar de manier waarop accountants de verslaglegging van beursgenoteerde ondernemingen en grote bedrijven beoordelen in relatie tot de CSRD. Daarbij houdt de toezichthouder rekening met de moeilijkheden die kantoren daarbij hebben. Dit zei AFM-voorzitter Laura van Geest dinsdag op de CSRD Day in Nieuwegein.
- De AFM begrijpt dat niet alle duurzaamheidsrapportages straks CSRD-proof zijn
- Accountants hebben nog te weinig capaciteit en expertise daarvoor
- Bedrijven en accountants die het al te bont maken worden echter wel aangepakt
- Accountants moeten bedrijven helpen om de duurzaamheidsrapportage op de rit te krijgen
“Accountantskantoren moeten allereerst zelf genoeg capaciteit en expertise hebben. Pas dan kunnen zij beoordelen of bedrijven voldoende en geschikte duurzaamheidsinformatie in hun rapportage hebben opgenomen.”
De CSRD betekent volgens de AFM-voorzitter een grotere verantwoordelijkheid voor accountantsorganisaties om bedrijven te ondersteunen. “Dat vraagt ook van hen durf om vanuit hun natuurlijke adviesfunctie aan te geven waar zij geen zekerheid over hebben voordat zij een assurance-verklaring afgeven over een jaarverslag.” [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Accountants die opereren vanuit hun rol als consultant en geen assurance verlenen, moeten volgens Van Geest adviseren hoe op langere termijn robuustere informatie over duurzaamheid kan worden verkregen. “Het is belangrijk dat accountants die zekerheid geven bij het duurzaamheidsverslag ook transparant zijn, lef tonen en toelichten waar de onderneming staat.” (tekst loopt door onder het blok)
“Dit vraagt ook om een heldere toelichting wat de accountant heeft gedaan om de beperkte mate van zekerheid te geven en wat dit inhoudt. Want het eerlijke verhaal van de accountant is noodzakelijk om op termijn ook de reis naar reasonable assurance te maken.” [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
CSRD kost veel tijd
Van Geest erkende dat het bedrijven veel tijd kost om de benodigde informatie voor de dubbelematerialiteitsanalyse bijeen te brengen. “Daarom kunnen we niet vaak genoeg benadrukken: begin op tijd en zorg ervoor dat je de dubbelematearialiteitsanalyse als eerste oppakt. Met de dubbelematerialiteitsanalyse kunnen we zien op welke onderwerpen een onderneming impact heeft op haar omgeving, zoals ontbossing of biodiversiteit. En welke duurzaamheidsaspecten de onderneming financieel beïnvloeden.”
Hoeksteen voor duurzaamheidsverslaggeving
“Transparant communiceren over deze dubbele materialiteit is wat ons betreft de hoeksteen voor goede duurzaamheidsverslaggeving.We verwachten niet dat hun jaarverslagen al vanaf volgend jaar de gehele bedrijfsketen perfect inzichtelijk maken. We hebben te maken met complexe materie en er gelden ook overgangsregelingen voor het rapporteren over de waardeketen.” [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Niet meteen handhaven
Van Geest zegde toe dat de AFM niet meteen hard zal handhaven, behalve als er duidelijke overtredingen zijn. Bijvoorbeeld als bedrijven liegen over hoe groen ze zijn of de CSRD onvoldoende nakomen. “We willen bijvoorbeeld wel komend boekjaar al zien dat bedrijven transparant zijn over dubbele materialiteit en netzerodoelstellingen. Dat vraagt om transparant te zijn over zaken die nog onzeker zijn.”