‘Lastenverlaging creëert veel werk en nieuwe bedrijven in MKB’

Naar verwachting zal de voorgestelde lastenverlichting voor gezinnen met 5 miljard in 2016 doorgang vinden. Volgens het CPB zal dit leiden tot 0,5% extra BBP in 2017 en 0,3% extra werkgelegenheid, oftewel 21.000 arbeidsjaren. Panteia heeft berekend wat dit betekent voor het MKB: de werkgelegenheid in het MKB valt in 2017 door de lastenverlichting 12.500 arbeidsjaren hoger uit dan zonder deze lastenverlichting. Voor het grootbedrijf is het cijfer ruim 8.500. Het aantal MKB-bedrijven groeit met 7.000.

De ‘Sinterklaasdeal’ tussen kabinet en CDA en D66 stelt in staat om in 2016 en 2017 een lastenverlichting van 5 miljard euro door te voeren. Door deze lastenverlichting neemt het beschikbaar inkomen van gezinnen toe, en daardoor kan hun consumptie volgens het CPB in 2017 met ruim 1% stijgen ten opzichte van een situatie zonder lastenverlichting. Door de toegenomen vraag naar goederen en diensten nemen ook de investeringen toe, evenals de invoer. In 2017 leidt dat uiteindelijk tot een 0,5% hoger BBP. Weliswaar passen bedrijven hun werkgelegenheid niet onmiddellijk aan het nieuwe productieniveau aan, maar desondanks neemt de werkgelegenheid (in arbeidsjaren) toe, namelijk met 0,3% in 2017. Dit is het macrobeeld, maar welke delen van het bedrijfsleven hebben het grootste voordeel?

Sectoren die  zullen profiteren zijn op consumptie gerichte sectoren zoals detailhandel, horeca en persoonlijke diensten. In deze sectoren  is het MKB sterk vertegenwoordigd. Ook in de meeste andere sectoren neemt de toegevoegde waarde door de belastingverlaging toe. Het uiteindelijk resultaat is dat de toegevoegde waarde in het MKB met 0,6% stijgt, tegenover 0,4% in het grootbedrijf. In het kielzog hiervan neemt ook de werkgelegenheid toe met 0,5% in het MKB, oftewel 12.500 arbeidsjaren. In het grootbedrijf neemt de werkgelegenheid ten gevolge van de belastingverlaging ook toe, maar minder, namelijk met 0,2% (8.500 arbeidsjaren). De toename van het aantal MKB-bedrijven is markant: dat neemt door de belastingverlaging toe met 7.000.

• Gevolgen lastenverlichting voor MKB

Gerelateerde artikelen