Landelijke Landbouwnormen 2016 vastgesteld

Vandaag hebben vertegenwoordigers van LTO Nederland, VLB, de Belastingdienst en het ministerie van Financiën de Landelijke Landbouwnormen 2016 vastgesteld. In deze landbouwnormen zijn onder andere de nieuwe indeling van privégebruik en eigen gebruik en het onderscheid voor de normbedragen naar soort champignons en soort bedrijf vastgesteld.

Het was voor de voor de 25e keer dat de Landelijke Landbouwnormen zijn vastgesteld. “Wij zijn blij dat we samen met de inzet van de leden van de VLB ieder jaar de Landelijke Landbouwnormen met de Belastingdienst kunnen afspreken. Deze dragen bij aan vereenvoudiging van de fiscale aangifte en aan een gelijk speelveld voor onze leden”, aldus Léon Faassen, interim voorzitter van LTO Nederland. Faassen was samen met Hans Leijtens, de directeur-generaal Belastingdienst aanwezig bij de vaststelling van de normen op het ministerie van Financiën.  

Landelijke landbouwnormen

De Landelijke Landbouwnormen zijn normbedragen die door agrarische ondernemers of hun fiscale adviseurs bij de bepaling van de jaarwinst moeten worden toegepast in de fiscale aangifte. De agrarische sector heeft als enige sector deze afspraken met de Belastingdienst. Met deze normen worden discussies tussen agrarische ondernemers en/of zijn fiscaal adviseur en de Belastingdienst over de waarde van bijvoorbeeld een koe, varken of fruitopstanden of afschrijving van landbouwmachines voorkomen. Voor alle partijen is dit een groot goed.  

Negen werkgroepen

Negen werkgroepen dragen bij aan de voorbereiding voor de landelijke landbouwnormen. Deze groepen zijn samengesteld uit vertegenwoordigers van de Belastingdienst en het landbouwbedrijfsleven. Zij stemmen in de aanloop naar het gezamenlijke overleg eind november met elkaar af over de normen en andere specifieke fiscale vraagstukken.

LTO Nederland, de Belastingdienst, SRA (Samenwerkende Registeraccountants en accountants-administratieconsulten), de TAAK (Tuinbouw Accountants en Administratie Kantoren) en VLB (Vereniging van Accountants- en Belastingadviesbureaus) hebben deelgenomen aan het overleg over de landbouwnormen.

Gerelateerde artikelen