Landbouwvrijstelling: Heden, verleden en toekomst

Landbouwbedrijven kunnen onder voorwaarden in aanmerking komen voor de landbouwvrijstelling die geldt voor waardeveranderingen van landbouwgronden. Niet iedere waardeverandering is vrijgesteld. De vrijstelling is in ieder geval beperkt tot de zogenoemde WEVAB-waarde: waarde economisch verkeer bij agrarische bestemming.

De landbouwvrijstelling is opgenomen in de inkomstenbelasting. De vrijstelling – die door de schakelbepaling ook van toepassing is in de vennootschapsbelasting –  regelt kort gezegd dat de waardeverandering van grond, voor zover die verandering is toe te rekenen aan de ontwikkeling van de waarde in het economisch verkeer bij een voortgezet agrarisch gebruik, niet tot de winst uit landbouwbedrijf behoort. Waardeveranderingen boven deze waarde (beter bekend als de WEVAB-waarde) zijn sinds 2001 niet vrijgesteld. 

WEVAB-waarde

De landbouwvrijstelling is beperkt tot de WEVAB waarde: waarde economisch verkeer bij agrarische bestemming. Is sprake van een verschil tussen de waarde in het economisch verkeer (WEV) van de grond en de WEVAB waarde – bijvoorbeeld omdat er op deze grond gebouwd mag gaan worden – dan valt dit verschil niet onder de landbouwvrijstelling en is dus belast. Evenmin mag de waardeverandering zijn ontstaan in de uitoefening van het bedrijf. Daarbij kan gedacht worden aan waardegroei door drainage of ruilverkaveling. 

Objectieve vrijstelling

De landbouwvrijstelling is een objectieve vrijstelling. Dit betekent dat winsten weliswaar niet belast zijn, maar verliezen ook niet aftrekbaar. Deze regel geldt – bij een verkoop met winst – ook voor aan de grond toe te rekenen verkoopkosten. Valt de grond deels onder de vrijstelling (een deel van het verkoopresultaat is vrijgesteld en een gedeelte niet) dan dienen deze kosten pondspondsgewijs toegerekend te worden. 

Landbouwbedrijf

Wat voor toepassing van de landbouwvrijstelling onder een landbouwbedrijf wordt verstaan, staat gedefinieerd in art. 3.12 tweede lid Wet IB 2001. Ook binnenvisserij en visteelt kwalificeren als landbouwbedrijf. 

Einde in zicht?

De landbouwvrijstelling ligt onder vuur. Aan nut, noodzaak en rechtvaardiging wordt door velen getwijfeld. Recent heeft de regering nogmaals laten weten niet van plan te zijn de vrijstelling in deze kabinetsperiode te wijzigen. Desalniettemin vertrouwen veel betrokkenen het niet en treffen dan ook maatregelen om de gevolgen van een eventuele afschaffing (zonder overgangsrecht) te beperken. 

————————————————————————————————————————

Dit overzicht bevat een deel van de informatie uit één van de vele handige themapagina’s uit Navigator, de online portal van Wolters Kluwer. Op deze themapagina vindt u bovendien verwijzingen naar relevante wetteksten, jurisprudentie, literatuur en modellen. Een ideaal vertrekpunt voor abonnees op Navigator.

(Bron: Wolters Kluwer)

Gerelateerde artikelen