Land- en tuinbouwers hebben minder vaak uitbreidingsplannen
Dat blijkt uit de inventarisaties van de toekomstintenties van de Nederlandse agrarische ondernemers over de afgelopen jaren. Sinds 1995 brengt het agrarisch marketing- en marktonderzoeksbureau AgriDirect de marktsituatie in kaart door het afnemen van telefonische interviews bij land- en tuinbouwers binnen alle agrarische sectoren.
Meeste uitbreiders op bedrijven met gewascombinaties
Binnen elke sector in de Nederlandse land- en tuinbouw daalt het niveau uitbreidingsplannen van de ondernemers. De daling is het sterkst binnen de rundveehouderij (van 32,5% naar 18,9%). Het percentage uitbreidings-/opvolgplannen is het hoogst onder de agrariërs op de bedrijven met gewascombinaties (20,3%). De agrariërs op de blijvende teelt bedrijven hebben relatief gezien de minste uitbreidingsplannen (10,5%).
Lichte stijging stoppersniveau
In de afgelopen twee jaar is het percentage Nederlandse land- en tuinbouwers met beëindigingsplannen licht toegenomen. In 2016 gaf 6,8% van de agrariërs aan de bedrijfsactiviteiten te willen beëindigen, in 2015 was dit 6,0%. Relatief gezien bevinden de meeste ‘stoppers’ zich op de blijvende teelt bedrijven (10,3%). Het laagste percentage beëindigingsplannen wordt getraceerd op de bedrijven met meerdere soorten vee (3,6%).
1 op 3 rekent op opvolger
Op 35,0% van de Nederlandse land- en tuinbouwbedrijven (met een bedrijfshoofd van 50 jaar of ouder) rekent men op een bedrijfsopvolger. In de afgelopen vijf jaar is het niveau opvolgers vrij stabiel gebleven. Het percentage opvolgers is het hoogst op de bedrijven met meerdere soorten vee (42,9%), het laagst op de tuinbouwbedrijven (24,3%).
Nederlandse agrariër gemiddeld 55 jaar oud
De land- en tuinbouwer in Nederland is gemiddeld 54,86 jaar oud. De akkerbouwers in Nederland zijn gemiddeld genomen het oudst (57,23 jaar), de tuinders het jongst (52,61 jaar).