Lancering nieuw kenniscentrum Institute For Financial Crime
Bestrijding alleen is niet genoeg. Ook preventie is belangrijk, is de gedachte achter het initiatief. Naar schatting verliezen bedrijven in Nederland jaarlijks 26 miljard euro door fraude en corruptie.
Initiatiefnemer en bestuurder Arthur de Groot wijst naar de arrestaties van officials van de wereldvoetbalbond FIFA woensdag. Die worden verdacht van omkoping, afpersing en het witwassen van geld. De zaak toont volgens De Groot nog maar eens aan dat fraude bij tal van bedrijven en organisaties kan voorkomen.
Het IFFC wordt een kenniscentrum dat betrokken partijen, bijvoorbeeld advocatenkantoren, grote bedrijven en officiële instanties als de FIOD, het Openbaar Ministerie en de politie, dichter bij elkaar wil brengen. Zo kan bijvoorbeeld een probleem als faillissementsfraude goed met curatoren worden uitgediept. Dit leidt mogelijk ook tot ideeën voor nieuwe manieren van aanpak.
In samenwerking met de Vrije Universiteit in Amsterdam wordt het onderzoek naar fraude bovendien meer systematisch opgepakt. En er liggen plannen om een opleidingsprogramma op te zetten voor mensen die werkzaam zijn in de fraudebestrijding.
Het instituut is opgezet door diverse experts die al in de fraudebestrijding actief zijn. De gemeente Den Haag is een van de financiers met een bijdrage van 25.000 euro voor de opstartfase. Ook zal de gemeente zich inzetten om verschillende marktpartijen zoals kennisinstellingen, overheden en bedrijven om de tafel te krijgen.
Volgens wethouder Ingrid van Engelshoven heeft de denktank een behoorlijke groeipotentie, die de stad Den Haag nog meer op de kaart kan zetten als ‘stad van vrede, recht en veiligheid’. Het instituut kan op den duur voor extra werkgelegenheid zorgen, al deed de wethouder geen uitspraken over precieze aantallen.
(ANP)