Lagerhuis: Britse Belastingdienst te dik met en soft tegen grote accountantskantoren

De PUBLIC ACCOUNTS COMMITTEE van het Britse Lagerhuis verbaast zich dat de belastingdienst zich niet harder opstelt en niet harder optreedt tegen belastingontduikers.
De commissie is geërgerd, omdat HMRC afwijzend gereageerd heeft op voorstellen om een strengere gedragscode voor fiscalisten in te voeren.
Ze vindt bovendien dat er te weinig ‘grote’ belastingontduikers voor het gerecht gesleept worden en verwijt de belastingambtenaren en het OM laksheid.
 
“Als die laksheid voortduurt kan dat gezien worden als een aanmoediging – de kans dat je gepakt wordt is klein,” aldus Margaret Hodge, voorzitter van de PAC. “en dat steekt des te meer, als je ziet hoe streng de belastingdienst wél optreedt tegen kleine administratieve overtredingen door het MKB en door individuele burgers!”
 
De HMRC ontkent en beweert wél degelijk alles te doen wat in haar macht ligt om ongewenste belastingontwijking te voorkomen. Niet voor niets, stelt de dienst, heeft zij in de afgelopen vijf jaar maar liefst 100 miljard pond extra belastinggelden geïnd.
 
Ook de fiscale dienstverlening door (de grote) accountantskantoren werd door mevrouw Hodge weer heftig bekritiseerd. Ze herhaalde dat de grote kantoren ‘op industriële schaal’ klanten helpen minder belasting te betalen dan  in de wetgeving beoogd was. Bovendien blijkt steeds weer, aldus Hodge, dat de relaties tussen deze fiscalisten en de belastingdienst HMRC te vaak wel erg amicaal zijn. 
 
Mevrouw Hodge verwijt de regering Cameron ook dat deze aankondigde de belastingwetgeving te versimpelen, maar inmiddels alleen meer dan duizend nieuwe aftrekposten heeft ingevoerd.
Gerelateerde artikelen