Lagere straf voor kerkgeld stelende penningmeester

Een 78-jarige man uit Roermond is in hoger beroep veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 15 maanden en 200 uur taakstraf omdat hij als penningmeester driekwart miljoen euro aan kerkgelden heeft verduisterd. De rechtbank Limburg veroordeelde de man hiervoor eerder tot een gevangenisstraf van 21 maanden, waarvan 14 maanden voorwaardelijk.

De man was penningmeester van twee parochies in Roermond. In een periode van ruim vijf maanden heeft hij meerdere keren geld van die parochies verduisterd. Het gaat om een bedrag van in totaal 752.477 euro dat hij telkens overmaakte naar buitenlandse rekeningen. De man verklaarde dat hij slachtoffer was geworden van oplichting. De man dacht een eenzame Franse dame uit Ivoorkust, die hij via Facebook had leren kennen, te helpen. Dat deed hij eerst met zijn eigen spaargeld, later ook met de kerkgelden.

Verzachtende omstandigheden

Bij het bepalen van de straf heeft het hof rekening gehouden met verschillende verzachtende omstandigheden. Zo heeft de verdachte persoonlijk geen voordeel gehad van zijn frauduleuze handelen, hij is zelf het slachtoffer geworden van oplichting en heeft ook veel privévermogen verloren. Ook heeft hij met de parochie een terugbetalingsregeling getroffen en heeft reeds een deel van het verduisterde geld terugbetaald. Verder is hij 78 jaar oud en nog nooit met justitie in aanraking geweest. Daarnaast zijn, als gevolg van wat de man gedaan heeft, de verhoudingen binnen zijn familie, gezin en sociale netwerk ernstig ontwricht. 

Vertrouwen beschaamd

Desalniettemin heeft de verdachte het geld verduisterd. Dat deed hij meerdere keren, volgens het hof is er dan ook geen sprake van een bevlieging of een onbesuisde actie. Het gaat om geld dat in goed vertrouwen door de parochieleden is gedoneerd. Door wat hij heeft gedaan, heeft de man het vertrouwen dat de beide parochies in hem hadden gesteld beschaamd en de parochies enorme schade berokkend. Bovendien is hij voorbijgegaan aan het vertrouwen bij de donateurs in het financieel beheer van de parochies.

Straf

Zijn advocate pleitte voor een rechterlijk pardon of alleen een voorwaardelijke straf. Maar dit doet volgens het hof geen recht aan de ernst van de feiten. Daarom veroordeelt het hof de verdachte – conform de eis van het Openbaar Ministerie – tot een taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van 2 jaar. Tijdens zijn proeftijd moet de man zich houden aan de afbetalingsregeling die hij met de kerk heeft getroffen. Ook moet hij zich (blijven) melden bij de reclassering zo lang en zo vaak als de reclassering dat nodig vindt.

Lees ook:

Gerelateerde artikelen