Lagere energiebelasting openbare laadpalen

Als onderdeel van het pakket Belastingplan 2017 wordt in de periode 2017-2020 de energiebelasting verlaagd voor de elektriciteit die wordt geleverd aan laadpalen met een zelfstandige aansluiting op het net.

Hiermee is uitvoering gegeven aan een door de Tweede Kamer aangenomen motie van Van Weyenberg (D66) en Grashoff (GroenLinks) om het elektrisch rijden verder te bevorderen. In een brief van 18 maart 2016 heeft staatssecretaris Wiebes van Financiën al aangegeven dat deze maatregel in het Belastingplan 2017 zou worden opgenomen

Er gaat een vast tarief gelden van 4,996 cent per kWh over de eerste 50.000 kWh: de helft lager dan het tarief in de eerste schijf van de energiebelasting van 10,007 cent per kWh dat op dit moment in de praktijk meestal van toepassing is. De looptijd is vier jaar. Deze periode komt overeen met de periode van fiscale stimulering voor elektrisch rijden in de Autobrief II. Verder stelt het kabinet voor om het tarief voor de elektriciteit voor laadpalen met een zelfstandige aansluiting op het distributienet in de Wet opslag duurzame energie voor de periode van 2017 tot en met 2020 op nihil te stellen.

(KPMG Meijburg)

Gerelateerde artikelen