‘Lagere controlekosten door roulatie accountantskantoren’

De kosten van de controle van de jaarrekening bij de beursgenoteerde ondernemingen die in 2014 zijn gewisseld van controlerend accountant, zijn substantieel lager dan die in het jaar vóór de accountantswissel. Dit blijkt uit de jaarverslagen die tot nu toe zijn gepubliceerd.

Dit meldt Eumedion. Van de elf beursgenoteerde ondernemingen die in boekjaar 2014 van accountant zijn gewisseld, hebben inmiddels tien hun jaarverslag gepubliceerd. De kosten voor de controle van de jaarrekening van deze tien ondernemingen zijn in 2014 gemiddeld 7,5% lager dan in 2013, waarbij de mediaan op ongeveer -13% ligt.

De spreiding is daarbij wel groot. Zo kende AScX-onderneming Amoco een 50% hogere gerapporteerde ‘auditfee’ na de wisseling van BDO voor PwC, terwijl de accountantskosten van KAS Bank 28,4% lager uitvielen nadat deze onderneming wisselde van KPMG naar PwC. ‘Deze uitkomsten duiden erop dat de hoogte van de ‘auditfee’ wel degelijk een belangrijke factor is bij de keuze van een nieuwe controlerend accountant,’ aldus Eumedion.

Gerelateerde artikelen