Lage omzetgroei groothandel in 2016 en 2017

Na drie jaar van omzetkrimp en een stagnatie in 2015 wordt voor 2016 en 2017 een omzetgroei van de groothandel van 1,5% respectievelijk 2,0% verwacht, zo meldt ING vandaag.

De groothandel lijdt onder de dip in de ontwikkeling van de wereldhandel en wordt extra hard geraakt door de Brexit. Van alle sectoren doet de groothandel de meeste zaken met het Verenigd Koninkrijk. De volumegroei valt hierdoor naar verwachting terug van 4,5% in 2015 naar 2,5% in 2016 en 2,0% 2017. “De tegenvallende wereldhandelsvraag en de relatief lage olieprijzen houden prijsherstel in 2016 en 2017 nog tegen”, aldus sectormanager groothandel Marinus van der Meer van ING.
 
Ondernemers in groothandel Brexit-gevoeliger

De groothandel is zeer internationaal georiënteerd. De ontwikkelingen worden vooral bepaald door die van de wederuitvoer. Het aandeel van de wederuitvoer met het VK is hoger dan dat met andere landen. Van alle Nederlandse wederuitvoer gaat ruim 10% naar het VK. De groothandel is dan ook gevoeliger voor de terugval in economische groei. De raming van de volumegroei is vanwege de Brexit verlaagd met 1,5%-punt in 2016 (naar 2,5%) en 1%-punt in 2017 (naar 2,0%).
 
Lagere handelsvolumes, vooral in non-food

Ook al hebben ondernemers in de groothandel hun transacties doorgaans afgedekt tegen valutarisico’s, als gevolg van de Brexit zal een deel van de vraag afnemen. Voor de groothandel in agrifood producten zullen de gevolgen meevallen. Het VK is een importland voor diverse agrifood producten en zal deze voorlopig moeten blijven importeren. Wel zullen bijvoorbeeld meer goedkopere soorten bloemen en planten en minder uit het dure segment worden uitgevoerd door de Nederlandse sierteelt groothandelaren. De groothandel in kapitaalgoederen en vooral in non-food zullen wel nadelen ondervinden van de Brexit. Deze producten worden minder gekocht door bedrijven en consumenten in sombere tijden. Nederland exporteert van typische wederuitvoer artikelen als kleding, schoenen en speelgoed 10 tot 15% naar het VK.

• Vooruitzicht Groothandel

Gerelateerde artikelen