Laag btw-tarief voor aanbrengen orthopedische voorzieningen aan confectieschoenen

Aanpassingen aan confectieschoenen leiden tot de vervaardiging en oplevering van nieuwe goederen, te weten orthopedisch schoeisel. Deze diensten vallen onder het verlaagde omzetbelastingtarief. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. De Hoge Raad bevestigt hiermee een eerdere uitspraak van gerechtshof Den Bosch waartegen de staatssecretaris van Financiën in cassatie was gegaan.

Het hof had in 2015 geoordeeld dat het aanbrengen van orthopedische voorzieningen aan een confectieschoen (zogenoemd OSC-schoeisel) dermate ingrijpend is dat in wezen sprake is van (de oplevering van) een nieuw vervaardigde schoen. De OSC-aanpassingen geschieden op medisch voorschrift en hebben tot doel de confectieschoenen geschikt te maken voor mensen met orthopedische aandoeningen.
 
In geschil voor het hof was het tarief voor de omzetbelasting voor de OSC-aanpassingen. Volgens de Inspecteur was geen sprake van vervaardiging van orthopedisch schoeisel omdat OSC-schoeisel geen orthopedisch schoeisel zou zijn en de aanpassingen geen vervaardiging vormen, nu de door belanghebbende geleverde confectieschoenen geen functiewijziging ondergaan.

Het Hof stelde de Inspecteur in het ongelijk. Het OSC-schoeisel wordt door een arts voorgeschreven ten behoeve van patiënten met een orthopedische afwijking en aan diens voet aangepast en vormt daarom orthopedisch schoeisel. De aanpassingen aan de confectieschoen zijn dermate ingrijpend dat in wezen sprake is van (de oplevering van) een nieuw vervaardigde schoen. De vraag of sprake is van een functiewijziging van de schoen, is niet relevant.

De staatssecretaris is tegen de uitspraak van het hof in cassatie gedaan bij de Hoge Raad. De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond.

• ECLI:NL:HR:2016:2137

Gerelateerde artikelen