Kwartaalexport bloemen en planten groeit 1% tot € 1,6 miljard

Nederlandse exporteurs van bloemen en planten realiseerden in het eerste kwartaal dit jaar een kleine plus van 1%, waarmee de omzet uitkwam op €1,6 miljard.
In het eerste kwartaal van vorig jaar was nog sprake van een groei van 3%. Stonden vorig jaar na het eerste kwartaal de pot- en tuinplanten nog op een achterstand en de snijbloemen op een voorsprong, dit jaar zijn de verschillen kleiner: de bloemen hebben een voorsprong van 1% en de planten staan op een minimale achterstand van 0,4%.
In vier van de top-10 afzetbestemmingen blijft de groei negatief; in de andere zes is een plus te noteren. De procentueel grootste groeier tot en met maart dit jaar was Polen, met een exportplus van 13% tot € 55 miljoen, gevolgd door België, dat 10% meer importeerde,met in totaal € 60 miljoen. Beide landen voeren steeds meer door naar derde bestemmingen. De exportomzet naar Oostenrijk kromp tot en met maart met 10% tot € 35 miljoen en werd opnieuw overtroffen door de krimp op Rusland met 31% tot € 44,5 miljoen. De zwakke koers van de roebel, geslonken consumentenvertrouwen, minder bestedingsruimte en politieke onrust hebben er een groot effect gehad op het bloemen- en plantenverbruik.
Marktleider Duitsland is goed voor 30% van de export naar de ruim honderd landen waarnaar Nederland bloemen en planten exporteert.
 
De exporteurs handhaven hun verwachting van een bescheiden exportgroei voor 2016 op totaalniveau. 
Een en ander blijkt uit door Floridata verzamelde statistieken bij aangesloten exporteurs. Maandelijks wordt hiervan de top-10 gepubliceerd. Meer gespecificeerde informatie is alleen beschikbaar voor aangesloten exporteurs. 
 
Gerelateerde artikelen