Kwalificatie Wajong-uitkering als inkomsten uit vroegere arbeid

De Inspecteur heeft terecht geen volledige arbeidskorting toegekend, omdat de Wajong-uitkering als inkomsten uit vroegere dienstbetrekking kwalificeert, zo heeft Gerechtshof Amsterdam in navolging van Rechtbank Noord-Holland geoordeeld.

Belanghebbende (X) is jonggehandicapte. Hij heeft in 2013 inkomsten uit een dienstbetrekking genoten voor een bedrag van € 6.939. Daarnaast ontving X in 2013 een Wajong-uitkering ten bedrage van € 10.803. X heeft de Wajong-uitkering in de aangifte IB/PVV 2013 gerubriceerd onder de kop inkomsten uit tegenwoordige dienstbetrekking. De voorlopige aanslag is overeenkomstig de aangifte vastgesteld, waarbij de arbeidskorting mede is gebaseerd op de Wajong-uitkering.

De Inspecteur heeft bij de vaststelling van de aanslag de Wajong-uitkering gerubriceerd onder de inkomsten uit vroegere dienstbetrekking en heeft de arbeidskorting gecorrigeerd naar een bedrag van € 186.

X stelt dat een Wajong-uitkering niet kan worden beschouwd als inkomsten uit een vroegere dienstbetrekking. Een dergelijke kwalificatie spoort niet met de leeftijd van X, die net de arbeidsmarkt betreedt.

Hof Amsterdam oordeelt echter dat Rechtbank Noord-Holland terecht en op goede gronden heeft geoordeeld dat de Wajong-uitkering als inkomsten uit vroegere dienstbetrekking kwalificeert zodat de Inspecteur terecht geen volledige arbeidskorting heeft toegekend.

Het Hof voegt hieraan toe dat de wettelijke terminologie verwarrend is. Voor (onder meer) het geven van arbeidskorting wordt een Wajong-uitkering door de wetgever als inkomsten uit vroegere dienstbetrekking aangemerkt. Voor X is dit inderdaad niet goed te begrijpen, omdat het verkrijgen van de Wajong-uitkering geen enkel verband houdt met een door hem in het verleden vervulde dienstbetrekking. In zoverre heeft het Hof begrip voor het standpunt van X. Tot een andere beslissing kan dit echter niet leiden, omdat het Hof gebonden is aan de wet en de daarin door de wetgever gekozen bewoordingen. De Rechtbank heeft ook terecht geoordeeld dat geen sprake is van gewekt vertrouwen.

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen