Kwade opzet of weer een fout van KPMG?
Gisteren werd bekendgemaakt dat SNS Reaal door het Chinese Anbang van de staat wordt overgenomen voor een bedrag van 150 miljoen euro. Dat is een stuk minder dan van te voren werd verwacht. Volgens de minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, heeft dit te maken met het feit dat er minder vermogen in het bedrijf bleek te zitten, dan lange tijd gesteld werd. Al sinds eind jaren ’90 meldt Reaal een te positieve solvabiliteit, aldus Dijsselbloem in een kamerbrief. En van die lage solvabiliteit moet nu 700 miljoen euro worden afgetrokken, waardoor de solvabiliteit eind vorig jaar uitkwam op slechts 136 procent.
Onterecht
Hoe kan dit nu? Een dochterbedrijf van Reaal had een rekeningcourantkrediet verstrekt aan SNS Bank. Daardoor stond de bankdochter van SNS Reaal eind vorig jaar voor 800 miljoen euro in het krijt bij de verzekeraar. Dat bedrag werd vervolgens meegenomen in de solvabiliteit van Reaal, maar volgens Dijsselbloem is dat onterecht aangezien er ook nog een lening van SNS Bank uitstond aan Reaal van 700 miljoen euro. Als onderpand voor die lening diende het rekeningcourantkrediet.
Opzet of foutje
De controlerend accountant van SNS, KPMG, heeft bijna twee decennia zijn handtekening onder de jaarrekening gezet. Om nog onbekende reden is de tegengestelde lening die hierboven genoemd wordt niet meegenomen bij het berekenen van de solvabiliteit. Minister Dijsselbloem probeert nu te achterhalen of hier sprake is van opzet of van ‘gewoon een foutje’.