‘Kruistocht’ tegen RA’s na mislukte samenwerking

Een financieel serviceverlener voert na een mislukte samenwerking een ‘kruistocht’ tegen een netwerkorganisatie van accountants en haar bestuurders. Dat stelt de advocaat van twee registeraccountants voor de Accountantskamer, waar het duo voor de tweede keer moest verschijnen. Intussen lopen de civiele rechtszaken maar door.

Inbreuk

De klager had een overeenkomst voor twee jaar met de accountantsgroep voor het leveren van scan- en herkenactiviteiten ten behoeve van de financiële administratie van de accountants. De samenwerking strandde voortijdig en sindsdien zijn partijen aan het procederen. Enerzijds draait het om de financiële gevolgen van het verbreken van de overeenkomst voor de dienstverlener. Anderzijds om vermeende inbreuk van auteursrechten op software.

Misstand

En om dat laatste ging het voornamelijk in deze tuchtzaak. De klager stelt dat de accountants na het verbreken van de overeenkomst zijn software hebben gekopieerd en er zonder toestemming gebruik van hebben gemaakt. Dat zou inbreuk op het auteursrecht betekenen en klachtwaardig voor een accountant, die immers altijd integer moet handelen. ‘Een ernstige misstand’ noemde de advocaat van de klager het gedrag van de accountants.

Knowhow

In een tussenvonnis in de civiele procedure heeft de rechtbank Gelderland echter al vastgesteld dat niet is komen vast te staan dat het accountantskantoor gebruik heeft gemaakt van de knowhow van de scan- en herkenservice van de klager. Maar bovendien berusten eventuele auteursrechten op de gebruikte software niet bij de klager, maar bij een software-uitgeverij uit België waarmee de klager samenwerkte. En het is bovendien nog allerminst zeker of de software wel in aanmerking komt voor auteursrechtelijke bescherming, want ook dat is nog niet uitgemaakt. Uitspraak van de Accountantskamer in deze zaak over ongeveer vijftien weken.

In een eerdere tuchtprocedure klaagde de serviceverlener over de memo’s die een van de RA’s heeft ingebracht in de (civiele) schadezaak. Die klacht is onlangs ongegrond verklaard. Vindplaats van deze uitspraak is ECLI:NL:TACKN:2016:34.

(Zaaknrs. 16/243, 244, 972 en 9730)

[Door: Petra van Walraven / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen