EY onder vuur om dubbelrol bij failliet Brits batterijbedrijf

De door EY bedachte strategie faalde en nu is EY curator van de boedel.

De loods die het schip liet stranden is daarna veranderd in berger die verdient aan het wrak. Dat is kortgezegd waar EY in Engeland van wordt beschuldigd. Het gaat om de rol van EY bij de failliete start-up Britishvolt. Dat is een batterijfabrikant dat de Britse voortrekker had moeten worden van de energietransitie. 

EY was jarenlang adviseur van Britishvolt. De accountant annex adviseur was mede de bedenker van de mislukte strategie. Bijna twee jaar verdiende het kantoor hiervoor een half miljoen per maand. "Ze hebben het hele businessplan vanaf nul geschreven, ze hebben alles gedaan", zo citeert de Financial Times iemand die destijds nauw betrokken was. EY stelde ook de financiële man en de CEO aan.

Nu de batterijfabrikant failliet is, komt EY opnieuw binnen, nu als curator bij het omgevallen bedrijf. Is dit geen belangenverstrengeling?, zo vat de Financial Times de vragen samen die worden gesteld over de dubbelrol van EY. 

In het Britse parlement wordt al gesproken over wildwest. Critici zeggen dat EY als curator nu in feite een oordeel moet vellen over zichzelf. Ook binnen de restanten van Britishvolt is onvrede over het optreden van EY.

Dat de externe adviseur na een faillissement ook optreedt als curator, komt bij EY wel vaker voor. De adviseur in kwestie zou het bedrijf zo goed kennen dat het juist een voordeel is om het restant te verkopen. 

Lees ook: Miniem accountantskantoor controleerde Adani-imperium
 

Gerelateerde artikelen