Krimpende industrie in regio’s

Accountancy in krimpende industrie

Industriële regio’s en landbouwgebieden krijgen te maken met beperkte groei of zelfs krimp, terwijl dienstensectoren juist groeien. Voor bedrijven betekent dit dat ze alert moeten zijn op sectorspecifieke ontwikkelingen en regionale verschillen bij investeringsbeslissingen en risicomanagement. Dat schrijft de Rabobank in een rapport over economische ontwikkelingen. Dat schrijft het ANP.

  • Industriële regio’s verwachten krimp, dienstensectoren groeien
  • Groot-Amsterdam koploper met 2% groei verwacht
  • Landelijke groei 0,6%, gedragen door zorg en ICT

Volgens het recente rapport van Rabobank krijgen regio’s met veel industrie en landbouw dit jaar te maken met economische tegenwind. De bank verwacht krimp in sectoren als landbouw, logistiek, industrie en vooral de bouw. Productieregio’s zoals Zuidwest-Friesland, Delfzijl, Zeeuws-Vlaanderen en de Achterhoek zullen hier het meest onder lijden. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u accountant of heeft u te maken met accountancy en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die voor de sector relevant zijn, stuur dan een reactie naar redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

5 belangrijke punten waar accountants extra aandacht aan moeten besteden bij het maken en controleren van jaarverslagen van industriële bedrijven:

1. Duurzaamheid en milieu-impact: Gezien de toenemende focus op groene transitie en duurzaamheid, moeten accountants extra aandacht besteden aan de rapportage over milieu-gerelateerde zaken, zoals CO2-uitstoot, afvalstromen en duurzame productieprocessen.

2. Technologische innovatie en digitalisering: De snelle technologische ontwikkelingen in de industrie vereisen aandacht voor investeringen in R&D, automatisering en Industrie 4.0-technologieën. Accountants moeten controleren of deze aspecten correct zijn weergegeven in het jaarverslag.

3. Toeleveringsketens en strategische afhankelijkheden: Gezien de recente verstoringen in mondiale toeleveringsketens, moeten accountants extra aandacht besteden aan de rapportage over risico’s en maatregelen met betrekking tot de toeleveringsketen en strategische afhankelijkheden van het bedrijf.

4. Subsidies en staatssteun: Met de verruimde staatssteunkaders en diverse subsidieregelingen voor de industrie, moeten accountants zorgvuldig controleren of alle ontvangen steun en subsidies correct zijn verantwoord en voldoen aan de geldende regelgeving.

5. Personeelszaken en arbeidsmarkt: Gezien de uitdagingen op de arbeidsmarkt en de behoefte aan gekwalificeerd personeel in de industrie, moeten accountants extra aandacht besteden aan de rapportage over personeelsbeleid, opleidingen en arbeidsmarktrisico’s.

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Gerelateerde artikelen