Kredietunie Groningen van start

Nu gaat ook in Groningen een kredietunie van start. Het doel van Kredietunie Groningen is het financieren van mkb-bedrijven met kredieten tussen de 50.000 euro en 250.000 euro. Daartoe is een coöperatie opgericht bestaande uit kredietgevende en kredietnemende leden.

Kredietgevers zijn mkb-ondernemers of andere investeerders die via een gemeenschappelijke kas geldmiddelen ter beschikking stellen. Kredietnemers zijn mkb-ondernemers die geld lenen uit deze kas. Het bijzondere is dat de kredietnemers een ervaren ondernemer als coach toegewezen krijgen (smart money). Ervaring wijst uit dat hiermee het kredietrisico wordt beperkt.

De kredietnemer dient op basis van een ondernemersplan een aanvraag in. Het plan wordt beoordeeld door ervaren kredietadviseurs en ondernemers van Kredietunie Groningen. Vervolgens wordt de complete aanvraag voorgelegd aan de Kredietcommissie bestaande uit twee financieel experts en een ervaren ondernemer. De Kredietcommissie adviseert het bestuur over de verstrekking van een krediet. Bij een positief besluit volgt ook de verplichte toewijzing van een coach. Het krediet is veelal aanvullend waarbij de ondernemer klant blijft van zijn huisbankier. Het traditionele betalingsverkeer blijft bij deze bank.

Het bestuur van Kredietunie Groningen bestaat uit ervaren ondernemers en vakspecialisten, waaronder voormalig PwC-partner Tom van den Belt en André Potgraven, partner en vestigingsdirecteur bij de Jong & Laan Groningen.

Gerelateerde artikelen