Kredietrapportages over boekjaar 2014 aanleveren met nieuwe Bankentaxonomie (BT 2015)
Met deze nieuwe release heeft de BT 2015 een volgend volwassenheidsniveau bereikt. De taxonomie wordt niet alleen aangewend voor de basisanalyses van de onderneming, maar is nu zodanig verrijkt dat hiermee ook extra complementaire informatie kan worden gegenereerd bij het kredietaanvraag- en -beheerproces. De koers uit de SBR Roadmap 2020 van het FRC om de verwerking en ontsluiting van andere informatiebronnen dan jaarcijfers te integreren in de BT is hiermee definitief ingezet, zo laat SBR Banken van het Financiële Rapportages Coöperatief (FRC) weten. ABN AMRO, Rabobank en ING trekken gezamenlijk op binnen het Financiële Rapportages Coöperatief.
Aanlevering is mogelijk via twee kanalen:
a) via het zogeheten ‘machine-to-machine’ kanaal voor intermediairs;
b) via SBR Direct, een web-portaal voor zowel ondernemers als intermediairs.
Ook SBR Direct is aangepast voor enkele nieuwe elementen uit de BT 2015. Het betreft de rapportages voor kleine ondernemingen en de IB aangifte.
Nieuwe elementen
1. De nieuwe elementen in de BT 2015 zijn de volgende:
2. prognosecijfers over (delen van) 2015 en latere perioden;
3. een rapportage voor WOZ-waarden van onroerende zaken;
4. de rapportage voor middelgrote ondernemingen is uitgebreid met een aantal aanvullende gegevens en nu tevens bruikbaar voor grote ondernemingen;
5. een agro-extensie, waarmee agrarische ondernemingen meer specifiek inzicht kunnen verschaffen in hun balans en resultatenrekening;
6. uitbreiding van de rapportage Eenmanszaken Klein Krediet (EKK), waardoor de balans en verlies- en winstrekening met toelichtingen nu overeenkomstig de IB- aangifte met winstbijlage is.
De BT 2015 is vanaf heden dus op twee manieren inzetbaar: enerzijds voor de kredietrapportages over 2014 en de jaren daarvoor en anderzijds voor prognoses over (delen van) 2015 en latere perioden.