‘KPMG’ers verhulde smeergeldbetalingen in schaduwdossier’
Dat meldt het Financieele Dagblad.
Het drietal – allen partners van KPMG – is volgens het OM schuldig aan witwassen en valsheid in geschrifte. Hun kennis over steekpenningen verstopten zij in een apart dossier los van het officiële controledossier. Een doodzonde voor accountants.
In februari vorig jaar kwam naar buiten dat de Saudische koningen Fahd en Abdullah van Ballast Nedam tussen1996 en 2002 steekpenningen hebben ontvangen. In totaal ontvingen leden van de Saudische koninklijke familie een half miljard dollar van het bouwbedrijf. In ruil voor bouwopdrachten betaalde Ballast Nedam het smeergeld aan ‘rechtspersonen’ in onder meer Liechtenstein, British Virgin Eilanden, Cyprus en Jersey. Die sluisden het geld naar leden van het Saudische koninklijke huis. Ballast Nedam is overgenomen door Renaissance Construction. De beursnotering werd eind februari 2016 beëindigd.
Het is hoogst uitzonderlijk dat een accountant voor de rechtbank gedaagd wordt omdat hij valselijk een jaarrekening zou goedkeuren. Als het Openbaar Ministerie een accountant verwijten maakt, zoekt het OM normaliter hooguit een oordeel van de tuchtrechter, de Accountantskamer. Maar in de zaak-Taurus brengt het OM nu wel drie accountants voor de rechter vanwege beweerd vals accountantswerk.
Het OM verwijt de drie accountants betrokkenheid bij een selectie van acht concrete smeergeldbetalingen. Die tellen op tot een vermoedelijk omkopingsbedrag van 29,5 miljoen dollar. Het grootste bedrag daarvan, bijna acht miljoen dollar, was bestemd voor prins Turki Bin Nasser Bin Abdulaziz Al-Saud. Deze voormalig legercommandant ging in de schaduwadministratie van Ballast Nedam schuil onder de alias 'Pieter van Vollenhoven'. Een andere opvallende ontvanger van een miljoenendotatie onder de ogen van de KPMG-accountants is volgens de verdenkingen de Surinaamse politieke partij NDP van de huidige Surinaamse president Desi Bouterse. Ballast Nedam zou die 2,8 miljoen dollar hebben betaald.