KPMG: Wordt tijdig implementeren ESG een groeiende uitdaging?

Controle op ESG

Veel bedrijven en organisaties zijn nog niet voorbereid op de aankomende regelgeving voor ESG-gegevenscontrole. Volgens nieuw onderzoek van KPMG voelt minder dan een derde van de bedrijven zich voldoende uitgerust voor onafhankelijke ESG-gegevenscontrole. Daarover schrijft een internationale website. De bevindingen zijn onderdeel van KPMG’s jaarlijkse ESG Assurance Maturity Index, gebaseerd op enquêtes onder 1.000 senior executives en bestuursleden uit diverse industrieën en regio’s.

  • EU overweegt strengere ESG-rapportageregels.
  • Groene investeringen stijgen door hoge vraag.
  • Technologische vooruitgang verbetert ESG-gegevensnauwkeurigheid.

Het rapport van KPMG stelt dat 29% van de bedrijven nadenkt over de nodige ESG-beleid, vaardigheden en systemen te beschikken. Dit is een lichte stijging van 25%, die negen maanden geleden werd gemeten. Het rapport geeft aan dat bedrijven langzaam vooruitgang boeken in hun ESG-assurance reis, met nog veel leren en implementeren voor de boeg. Volgens wereldwijd hoofd audit bij KPMG creëert het vooruitschuiven ‘een uitdaging’.

“Bedrijven met een omzet van meer dan $100 miljard scoorden aanzienlijk hoger vergeleken met bedrijven met een omzet van minder dan $5 miljard”

Deadlines

De urgentie voor bedrijven om zich voor te bereiden wordt gedreven door naderende regelgevende deadlines, met name in de EU, waar grote bedrijven naar verwachting begin 2025 zullen beginnen met rapporteren. Deze regelgevingsgolf zal onafhankelijke controle vereisen, waardoor bedrijven onder druk komen te staan om hun ESG-initiatieven te versnellen.

Grotere bedrijven vs MKB

Uit het onderzoek van KPMG blijkt een correlatie tussen de omzet van een bedrijf en de gereedheid voor ESG-assurance. Bedrijven met een omzet van meer dan $100 miljard scoorden aanzienlijk hoger (69,5 op een schaal van 100) vergeleken met bedrijven met een omzet van minder dan $5 miljard (39,3). Deze ongelijkheid toont aan dat grotere bedrijven beter uitgerust en geavanceerder zijn in hun ESG-voorbereidingen.

Voordelen van ESG

Ondanks de uitdagingen schetst het rapport verschillende voordelen van ESG-gereedheid. Bedrijven die voorbereid zijn op ESG-assurance rapporteren een groter marktaandeel (56%), lagere kosten (48%) en de ontwikkeling van nieuwe bedrijfsmodellen (46%). Deze voordelen onderstrepen de strategische waarde van investeren in ESG-capaciteiten.

Bedrijven classificeren op ESG

KPMG classificeert bedrijven in drie categorieën op basis van hun ESG-assurance gereedheid:

  • ‘Leiders’ (29%)
  • ‘Vooruitgang boeken’ (46%)
  • ‘Beginners’ (26%).

Hoewel de algehele vooruitgang bescheiden is, zijn er tekenen van verbetering. Het percentage ‘Leiders’ is gegroeid en hun gemiddelde score is met 6% gestegen. ‘Vooruitgang boeken’ hebben ook een lichte verbetering gezien, met een stijging van 3% in hun gemiddelde score.

Groeiende kloof

Het rapport benadrukt een groeiende ongelijkheid tussen de meest en minst voorbereide bedrijven. Terwijl ‘Leiders’ en ‘Vooruitgang boeken’ incrementele winsten boeken, is de gemiddelde score voor ‘Beginners’ met 6% gedaald. Deze groeiende kloof suggereert dat bedrijven aan de onderkant dringende, gecoördineerde acties moeten ondernemen om bij te blijven.

Wereldwijd perspectief

In de mondiale context worden bedrijven in verschillende regio’s geconfronteerd met unieke uitdagingen in hun ESG-assurance reis. Europese bedrijven staan onder aanzienlijke regelgevende druk met de strenge rapportagevereisten van de EU. Bedrijven in de Amerika’s en de regio Azië-Pacific hebben te maken met uiteenlopende niveaus van regelgevende verwachtingen en marktdruk.

Inzichten en aanbevelingen

Experts zijn het erover eens dat bedrijven een strategische benadering van ESG-assurance moeten aannemen. Dit omvat het integreren van ESG-criteria in kernbedrijfsprocessen, het verbeteren van de gegevenskwaliteit en investeren in de juiste vaardigheden en technologieën. Bradley van KPMG merkt op dat de reis naar ESG-assurance complex is, maar dat de voordelen van rigoureuze ESG-praktijken aanzienlijk zijn. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.


Industrie-specifieke ESG-uitdagingen

Verschillende industrieën staan voor unieke uitdagingen in ESG-rapportage en assurance. De productiesector worstelt bijvoorbeeld met de duurzaamheid van de toeleveringsketen, terwijl de financiële sector zich richt op het integreren van ESG-factoren in investeringsbeslissingen. Elke industrie moet haar ESG-strategieën afstemmen op specifieke risico’s en kansen.

Technologie in ESG

Technologie speelt een cruciale rol bij het verbeteren van de kwaliteit en controle van ESG-gegevens. Geavanceerde analyses, AI en blockchain worden ingezet om de nauwkeurigheid, traceerbaarheid en transparantie van gegevens te verbeteren. Deze technologieën helpen bedrijven hun ESG-rapportageprocessen te stroomlijnen en te voldoen aan de regelgevende normen.

Gerelateerde artikelen