KPMG voorspelt wereldwijde terugkeer naar het kantoor

Wie werkt op kantoor komt eerder in aanmerking voor salarisverhoging.

Een ruime meerderheid van de bestuursvoorzitters van bedrijven wereldwijd verwacht binnen drie jaar een volledige terugkeer naar kantoor. Dit blijkt uit een recent onderzoek van KPMG onder meer dan 1300 topbestuurders. Maar liefst 83 procent van de ondervraagde leiders denkt dat het personeel weer alle dagen op kantoor zal werken, een aanzienlijke stijging ten opzichte van vorig jaar toen dit percentage nog op 64 procent lag.

  • KPMG: 83% CEO’s verwacht volledige kantoorwerk
  • Financiële prikkels stimuleren fysieke aanwezigheid
  • Hybride werken blijft populair bij jonge werknemers.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral oudere toplieden vaker terugvallen op de traditionele manier van werken. Er is ook een duidelijk verschil tussen mannen en vrouwen: 84 procent van de mannelijke leiders verwacht een volledige terugkeer naar kantoor, tegenover 78 procent van de vrouwelijke topbestuurders. Deze trend lijkt aan te geven dat er nog steeds traditionele opvattingen heersen over werkplekken, ondanks de opkomst van hybride werken. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u op zoek naar een goede (register)accountant? Heeft een vacature voor een business controller? Is er ruimte voor aan financieel adviseur in uw onderneming? Is er behoefte in uw organisatie aan een financieel manager, een financial risk manager of een andere high potential op het gebied van finance? Begin uw zoektocht naar personeel dan zo vroeg mogelijk op dé vacaturewebite finance.nl

Financiële prikkels als stimulans

Een overweldigende meerderheid (87 procent) van de leiders gelooft dat financiële beloningen en promotiemogelijkheden in de toekomst gekoppeld kunnen worden aan aanwezigheid op kantoor. Dit zou medewerkers kunnen stimuleren om vaker fysiek aanwezig te zijn, ondanks de voordelen die thuiswerken biedt. Grote bedrijven zoals Amazon en Google hebben al stappen gezet om flexibele werkpatronen te verminderen, in de hoop dat samenwerking en creativiteit zullen toenemen wanneer teams fysiek samenkomen.

Hybride werken blijft populair

Ondanks de voorspellingen voor een terugkeer naar kantoor, blijkt uit andere onderzoeken dat hybride werken populair blijft onder werknemers. Vooral jongere generaties zien voordelen in de flexibiliteit die thuiswerken biedt. Veel werknemers zijn niet bereid om voltijds terug te keren naar kantoor en sommigen zouden zelfs hun baan overwegen op te zeggen als deze flexibiliteit verdwijnt. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u accountant of heeft u te maken met accountancy en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die voor de sector relevant zijn, stuur dan een reactie naar redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Economische impact voor bedrijven

De terugkeer naar kantoor brengt ook financiële gevolgen met zich mee voor bedrijven. Kostenposten zoals huur, faciliteiten en transport zullen toenemen naarmate meer werknemers dagelijks naar kantoor komen. Bedrijven moeten strategisch nadenken over hoe ze deze kosten kunnen beheersen terwijl ze tegelijkertijd een aantrekkelijke werkplek bieden voor hun personeel.

Accountants moeten rekening houden met enkele aspecten bij de verwachte terugkeer naar kantoor:

Implicaties voor controleaanpak: De terugkeer naar kantoor kan gevolgen hebben voor de controleaanpak van accountants. Ze moeten nagaan of de interne controleprocedures aangepast worden bij terugkeer naar kantoor. Ook kunnen er risico’s ontstaan door veranderende werkprocessen waarbij met name de IT-omgeving en -beveiliging wijzigt.

Personeelsbeleid en -kosten:  Daarnaast moeten accountants alert te zijn op mogelijke wijzigingen in arbeidsvoorwaarden en -contracten. Ook zullen de stijgende personeelskosten leiden tot meer reisvergoedingen en kantoorvoorzieningen. Mogelijk dat reisafstand ook impact krijgt op werving en behoud van personeel.

Vastgoed en faciliteiten; Het bijhuren van grotere kantoren en de herinrichting van kantoorruimtes kan leiden tot hogere kosten. Ook kunnen huurcontracten of aankoop/verkoop van panden de investeringsbeslissingen en onderpandwaardering veranderen. Ook de toegenomen facilitaire kosten bij volledig kantoorgebruik zullen veranderen. 

Toekomstige investeringen en uitdagingen

Technologie blijft een belangrijke investeringsprioriteit voor bijna twee op de drie bedrijfsleiders. Er zijn echter zorgen over de ethische implicaties van kunstmatige intelligentie (AI), waarbij 61 procent van de bestuurders dit als grootste zorg noemt. Ondanks deze zorgen denkt 76 procent dat AI geen negatieve impact heeft op werkgelegenheid binnen hun organisaties.

ESG en reputatierisico’s

Topbestuurders zijn zich steeds meer bewust van de reputatierisico’s die voortkomen uit ESG (environmental, social, and governance) kwesties. Bijna een kwart beschouwt het niet voldoen aan ESG-verwachtingen als een concurrentienadeel. Dit bewustzijn kan leiden tot strategische beslissingen, zoals het verkopen van winstgevende onderdelen die schadelijk zijn voor de ESG-reputatie van het bedrijf.

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Gerelateerde artikelen