KPMG voor de tuchtrechter gedaagd

De curatoren van het failliete vleesbedrijf Weyl hebben een tuchtklacht ingediend tegen KPMG. Ondanks dat KPMG jarenlang de boeken van het bedrijf controleerde, blijkt er fors gefraudeerd te zijn. De curatoren hebben accountantskantoor EY onderzoek laten doen naar het werk van KPMG.
Uit het onderzoek concluderen de curatoren dat het noodzakelijk is om een tuchtklacht in te dienen tegen het accountantskantoor. Het indienen van een tuchtklacht is meestal de eerste stap naar een rechtszaak. Mocht uit de zaak blijken dat KPMG inderdaad tekort geschoten is, dan staan de curatoren sterker in een eventuele rechtszaak. KPMG kan een forse claim tegemoet zien wanneer zij de tuchtzaak verliezen. 
Weyl
Vleesverwerkingsbedrijf Weyl ging in 2010 failliet nadat de directie jarenlang met de boekhouding had geknoeid. Uit onderzoek bleek dat de posten debiteuren en voorraad jarenlang zijn opgeklopt, terwijl een deel van de crediteuren buiten de jaarrekening bleef. Er bleek een balansverschil van 45 miljoen euro te zijn, op een balans van 60 miljoen.  Ondanks de frauderende directie, gaf KPMG wel elk jaar een goedkeurende verklaring voor de jaarrekening.
Gerelateerde artikelen