KPMG US zet top auditpraktijk buiten de deur om onethisch gedrag

KPMG in de VS grijpt hard in in de top van de auditpraktijk. Zes medewerkers, waaronder het hoofd van de auditpraktijk, worden buiten de deur gezet vanwege onethisch gedrag. Datzelfde lot wacht ook vier overige partners.

Volgens KPMG hebben betrokkenen de gedragscode van de firma geschonden en daarom moeten ze vertrekken. Wat is er aan de hand?

In een persbericht laat KPMG weten dat in februari via een interne bron bekend werd dat een nieuwe medewerker van KPMG die afkomstig was van toezichthouder PCAOB vertrouwelijke informatie van een PCAOB-medewerker had ontvangen en die informatie vervolgens deelde met KPMG-medewerkers. Die informatie vormde een potentiële bedreiging van de integriteit van het regelgevingsproces.  

Hierop meldde KPMG deze gang van zaken bij de PCAOB en SEC en liet externen het een en ander onderzoeken. KPMG: “The firm learned through the investigation that the six KPMG individuals either had improper advance warnings of engagements to be inspected by the PCAOB, or were aware that others had received such advance warnings and had failed to properly report the situation in a timely manner.” Volgens KPMG heeft deze zaak overigens geen impact op accountantsverklaringen van de firma of op jaarrekeningen van klanten.
Lynne Doughtie, voorzitter en CEO van KPMG LLP stelt dat KPMG ‘zero tolerance’ kent voor dergelijk onethisch gedrag. KPMG zou verdere stappen ondernemen om te voorkomen dat dergelijke situaties zich in de toekomst nog eens voor kunnen doen.

Inmiddels heeft KPMG Frank Casal als nieuwe vice-voorzitter audit benoemd. Hij volgt Scott Marcello op die dus de laan is uitgestuurd. Jackie Daylor is aangesteld als National Managing Partner voor Audit Quality and Professional Practice.
 

Gerelateerde artikelen