KPMG UK biedt niet langer op overheidsopdrachten
KPMG biedt niet langer op opdrachten van de Britse overheid. Dit nadat er vanuit het Cabinet Office (vergelijkbaar met het ministerie van Algemene Zaken) een verbod dreigde te komen op het inhuren van KPMG voor opdrachten van de overheid.
De verbanning van KPMG zou te maken hebben met de reeks boekhoudschandalen waar het accountantskantoor bij betrokken is, meldt de Financial Times. Er komt nu eerst een evaluatie naar de relatie van de overheid met KPMG. Het accountantskantoor is een van de grootste uitvoerders van Britse overheidsopdrachten.
In augustus kreeg KPMG een boete van 13 miljoen pond sterling, omdat op een dubieuze manier geprobeerd zou hebben een bankroete beddenmaker te slijten een investeringsmaatschappij. Er lopen nog onderzoeken naar de boekencontroles door KPMG bij Carillion, Rolls-Royce en Conviviality.
Dit was ook het jaar waarin de controles van banken door KPMG aan de kaak werden gesteld. De bestuursvoorzitter van KPMG UK stapte op nadat hij vond dat het personeel zeurde over de werkdruk.
Bronnen binnen het Cabinet Office zeggen dat de beslissing over de uitsluiting van KPMG nog niet is genomen. Die staat pas voor volgend jaar op de rol.
KPMG heeft vooruitlopend daarop zelf de stap genomen om niet meer te bieden op overheidsopdrachten. "We zijn van mening dat dit het juiste is om te doen, aldus een reactie van KPMG. Het besluit heeft geen gevolgen voor de lopende opdrachten van de overheid.
In 2016 werd Deloitte verbannen van overheidswerk, omdat een consultant zich teveel met de politiek bemoeide.
Tussen maart 2020 en afgelopen voorjaar zette KPMG voor 244 miljoen pond om met opdrachten van de Britse overheid.