KPMG onder vuur na faillissement Amerikaanse banken

Amerikaanse advocaat heeft het over veel rode vlaggen die zijn genegeerd.

De Silicon Valley Bank ging failliet twee weken nadat KPMG de boeken van de bank had goedgekeurd. Hetzelfde gebeurde bij de Signature Bank. Het belangrijkste verschil: de Signature Bank ging failliet elf dagen nadat KPMG de boeken goedkeurde. KPMG controleert ook de boeken van de First Republic Bank, die ook al diep in de problemen zit.

Het is nu al duidelijk dat het werk van KPMG bij deze banken onder het vergrootglas komt te liggen, zo meldde het financiële persbureau Bloomberg. "Het ziet er niet goed uit", zo citeert Bloomberg Harold Schroeder, een voormalig lid van de Financial Accounting Standards Board (FASB).

Rekening houden met risico's
Volgens de Amerikaanse auditnormen wordt van de accountant niet verwacht dat hij voorziet wat er gaat gebeuren, aldus Kecia Williams Smith, universitair docent accounting aan de North Carolina A&T State University. "Ze kunnen de toekomst niet voorspellen. Maar ze moeten wel rekening houden met risico's die inherent zijn aan het bedrijf. De aard van de sector is iets waar accountants nog steeds rekening mee moeten houden. Accountants moeten overwegen of ingrijpende gebeurtenissen, zoals een fusie of het afhaken van belangrijke depositohouders, het financiële beeld van het bedrijf kunnen veranderen. Op basis daarvan moeten rapportages eventueel worden aangepast of worden herroepen.”

Belangrijke informatie ontbrak
Maar het flinterdunne verschil tussen de geruststellende accountantsverklaringen en de faillissementen geeft aan dat belangrijke informatie ontbrak of werd genegeerd, zo citeert Bloomberg Laura Posner, partner bij het advocatenkantoor Cohen Milstein Sellers & Toll. Zij treedt op voor institutionele beleggers in class actions op effectenfraude. Eerder klaagde zij ook accountantskantoren van de Big Four aan.

Volgens haar hadden de accountants van KPMG rekening moeten houden met liquiditeitsrisico’s en de dreiging van de alsmaar stijgende rente. "Ik zou zeker beweren dat er veel rode vlaggen zijn, veel rook", zei ze. "De timing is echt problematisch."

De eerste rechtszaak is inmiddels aangespannen, tegen het management van de Silicon Valley Bank. De klacht luidt dat de bank de afgelopen twee jaar meerdere kwartaalrapporten heeft gepubliceerd waarin het risico van renteverhogingen werd genegeerd.

Eigen levensvatbaarheid beoordelen
Volgens regelgeving van de FASB moeten bedrijven zelf beoordelen of ze nog levensvatbaar zijn. Wel moeten ze elk kwartaal rapporteren welke substantiële risico’s zich aandienen en hoe ze die het hoofd bieden. Silicon Valley noch Signature hebben deze risico's gesignaleerd.

De Amerikaanse baas van KPMG, Paul Knopp, heeft zich vierkant opgesteld achter de controles van de Silicon Valley Bank en de Signature Bank. In een schriftelijke verklaring stelt de bank dat “oordelen van de accountant alleen betrekking hebben op de financiële overzichten en interne controles van het bedrijf. Ze zijn gebaseerd op auditinformatie die beschikbaar was tot en met de datum van het oordeel.”

"Alle onvoorziene gebeurtenissen of initiatieven die door het management zijn ondernomen na de datum van een oordeel, kunnen niet worden overwogen als onderdeel van de audit.”
 

Gerelateerde artikelen